Felvonultak a páncélosok: új konfliktus robbant ki a szomszédban

2024. augusztus 31. 12:03

A koszovói rendőrség tagjai állig felfegyverkezve, páncélozott járművekkel vonultak szerb intézményekhez.

2024. augusztus 31. 12:03
koszovói rendőrök

A nyitókép illusztráció. Fotó: STRINGER / AFP

Razziát tartott a koszovói rendőrség a szerb kormány észak-koszovói szerveinek épületeiben péntek este, a szerb miniszterelnök határozottan elítélte Pristina lépését – közölte a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

A helyszíni beszámoló szerint a koszovói rendőrség tagjai állig felfegyverkezve, páncélozott járművekkel vonultak az intézményekhez négy észak-koszovói településen, ahol többségében szerbek laknak.

Elbert Krasniqi koszovói helyi önkormányzati miniszter a Koha Ditore című pristinai napilap szerint azt mondta, a cél a koszovóival párhuzamos szerb intézmények felszámolása volt. Milos Vucevic szerb miniszterelnök szerint viszont a helyi szerbeket akarták megfélemlíteni, ezért a nemzetközi közösség közbelépését sürgette.

Májusban az okozott feszültséget a két fél között, hogy a koszovói rendőrség a szerbiai postatakarékpénztár hat észak-koszovói kirendeltségén tartott razziát, majd bezáratta az intézményeket, mert szerb dinárt talált a széfekben, holott ez a pénznem már nem hivatalos fizetőeszköz Koszovóban. Washington csalódottságának adott hangot az akció miatt. Közleményükben úgy fogalmaztak: a rendőri fellépést nem egyeztették a nemzetközi partnerekkel, és alkalmas a feszültségkeltésre. Az Egyesült Államok pristinai nagykövetsége péntek este pontosan ugyanezekkel a szavakkal reagált a pénteki razziára.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsukiiii
2024. szeptember 01. 19:42
Hali,csak mint infó lehet őket hívni vadaknak,hegyi akarminnek de egy biztos,ha baj van összefogásban tanithatnak népeket,nem útlevélért rohannak, védik a területüket .A háborúban nincsenek győztesek,ha valami dühítő,az az mikor olyan emberek írnak véleményt akik csak filmben látták fegyvert , katonák sem voltak arról nem is beszélve fogalmunk sincsen hogyan élnek ott, kultúra, szokások ect ect kíváncsi vagyok mikor bombázták Szerbiát miért nem gondoltak az ott élő magyarokra??
bpeti72
2024. szeptember 01. 01:21
Amúgy megérdemlik a szerb kutyák hogy megérezzék mi az a trianon.
haxima
2024. szeptember 01. 00:04
leonardodicarpaccio 2024. augusztus 31. 19:27 Koszovóban a dinári-trák albánok a "bennszülöttek". A rácok a VII. században érkeztek a szomszédba (Raška), majd onnan terjeszkedtek. Bazmeg, te valami ukrán történész vagy? VII. század? A hatszázas évek, nagyjából a Honfoglalás előtt kétszáz évvel? Most azon túl, hogy mire milyen bizonyíték van (SEMMI) úgy 1400 év alatt hadd érezze már valami magáénak a területet. A " rácok csak akkor jöttek" a trák-albán izék meg ott estek le a fáról? Ja, leszarom, hogy a két hegyirabló banda közül melyiknek van igaza, de hogy lehet ilyen hülyeségeket mondani?
Obsitos Technikus
2024. augusztus 31. 23:34
Ha kitör ott valami balhé, rájuk lehet fogni, ha felrobban a gázvezeték.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!