Embertelenül bánt a Hamász a beduin tússzal, hiába volt muszlim – részleteket árult el az 52 éves férfi (VIDEÓ)

2024. augusztus 28. 11:44

Iszonyú tíz hónapot élt túl egy arab-izraeli férfi a gázai alagútrendszerben, akit kedden mentett ki a fogságból az izraeli hadsereg.

2024. augusztus 28. 11:44
Israeli army claims to free Israeli hostage from Gaza

Nyitókép: Israel Defense Forces (IDF) / Ha / ANADOLU / Anadolu via AFP

Farhan al-Qadi 52 esztendős beduin férfi a nyolcadik túsz, akit az IDF élve hozott ki Gázából – írja a Times of Israel. 

A férfit az izraeli haditengerészet Shayetet 13-as egységének kommandósai és a Yahalom elit harcászati egység katonái találták meg egy alagútban – közölte a hadsereg. 

Al-Qadi október 7-én őrként dolgozott egy csomagolóüzemben egy határhoz közeli kibucban. 

A közösségi oldalakon elterjedtek olyan hírek, hogy a férfi kiszökött a felszínre és ott találkozott a katonákkal. Az IDF szóvivője elmondta: az egységek a föld alatt leltek rá. 

Az IDF több napja a Gázai övezet déli részén tevékenykedett, azzal a feltételezéssel, hogy a területen túszokat tartanak fogva. 

A kommandósok kutatni kezdtek egy alagútrendszert, ahol aztán felfedezték al-Qadit. Az IDF úgy véli, hogy a Hamász-őrök elmenekültek a területről, ahol fogva tartották a férfit. 

Iszonyú körülmények

Ata Abu Madighem arab-izraeli politikus beszélt a kiszabadult tússzal, aki elmondta neki: tanúja volt, hogy egy zsidó túsz meghalt a fogságban.

„Ez a történtet összetöri a szívét. Sok szörnyű emléke van, de leginkább arról beszél, hogy megmentették őt” 

– mondta Madighem a beduin férfiról. 

Al-Qadi azt is elmondta, hogy ugyanolyan rosszul bántak vele, mint más izraeli túszokkal, semmit nem számított a Hamász szemében, hogy muszlim. Tíz hónapon át alig látta a napot – tette hozzá. 

Al-Qadi telefonon beszélt Herzog elnökkel, akinek dicsérte az IDF-et, és háláját fejezte ki, amiért hazahozták, de elmondta: a túszok nagyon szenvednek. 

A férfi felidézte megtalálásának a pillanatát: 

„Mikor hébert hallottam az ajtó előtt, nem akartam elhinni. Nem hittem el.”

Az izraeli média információi szerint a Hamász sem tudja, hogyan veszítették el a beduin túszt. 

Lassan 11 hónap telt el október 7. óta. Jelenleg még mindig 108 izraeli túszt tart fogva a Hamász Gázában, akik közül azonban a legoptimistább számítások szerint 50-en lehetnek még életben. Katari, egyiptomi és amerikai közvetítéssel már hónapok óta folynak tárgyalások egy tűszünettel összekötött túszcseréről. Az amerikaiak már hónapokkal ezelőtt előálltak egy tervvel, de a Hamász ezt eddig nem fogadta el. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Master
2024. augusztus 28. 12:26
"Al-Qadi telefonon beszélt Herzog elnökkel, akinek dicsérte az IDF-et" "„Mikor hébert hallottam az ajtó előtt, nem akartam elhinni. Nem hittem el.” Akkor ez biztosan egy ehte muszlim :-) De egyébként, miért van az hogy a világsajtó tele van az IDF náci szintű rémtetteivel, de a mandiner mindig csak a hamaszról ír?
FreeEurope
2024. augusztus 28. 11:56
Nálunk is sok olyan baloldali "magyar" van, aki szívesen leszúrná jobboldali polgártársát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!