Elégetett egy Koránt, bíróság elé kerül miatta

2024. augusztus 08. 15:40

Rasmus Paludant gyűlölet-bűncselekménnyel vádolják.

2024. augusztus 08. 15:40
null

Nyitókép: Ramon van Flymen / AFP

 

A svéd ügyészség vádat emelt Rasmus Paludan, svéd-dán aktivista ellen, aki az elmúlt években 

nemzetközi figyelmet keltett nyilvános Korán-égetéseivel.

Az ügyészség szerint Paludan etnikai csoport elleni uszítással és becsületsértéssel vádolható a 2022 áprilisában és szeptemberében Malmöben történt incidensek kapcsán, amikor gyűlöletkeltő megjegyzéseket tett muszlimok, arabok és afrikaiak ellen – számolt be a Politico.

Paludan, aki a dán és svéd jobboldali Stram Kurs (Kemény Vonal) párt vezetője, többször is felgyújtotta a Korán példányait Stockholmban és Koppenhágában, felháborodást váltva ki muszlim többségű országokban. 

Irakban százak rohanták meg a svéd nagykövetséget Bagdadban egy tervezett Korán-égetés elleni tiltakozásul.

Paludan akciói korábban erőszakos zavargásokat váltottak ki Svédországban és hozzájárultak Svédország NATO-csatlakozási törekvéseinek ideiglenes meghiúsulásához is.

A svéd ügyészség szerint elegendő bizonyíték áll rendelkezésre a vádemeléshez, és az ügy most a kerületi bíróság elé kerül. Paludan tagadja a bűncselekmény elkövetését, és azt állítja, hogy nem értesült a vádemelésről. Svédország és Dánia a Korán-égetés bűncselekménnyé nyilvánításával próbálják megfékezni az ilyen provokatív akciókat, amelyek súlyosan sértik a muszlim közösséget és nemzetközi feszültségeket szítanak.

 

 

 

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. augusztus 09. 07:58 Szerkesztve
Először nem esett le, hogy a muzulmán mióta etnikum, és miért nem vallás, aztán összeállt: a vádemelés nem a Koránégetés miatt történt, hanem egyéb ún. "gyűlöletkeltő" megnyilvánulások miatt. Nem is kellett messze mennem az információért, elég volt félig elolvasnom a cikket. Csak azt nem tudom, akkor miért sugall (ill. nem is csak sugall, hanem állít) a cím olyat, ami ellentétes a cikkel? Nincs elég újságírásipari szakmunkás, és migránsokkal kell pótolni a hiányt?
MaBaker
2024. augusztus 08. 19:26
Bezzeg ha Mohamedet traviként ábrázolta volna, még meg is dícsérték volna.... Vagy magasról szartak volna a fejére ha bibliát égetett volna.
makapaka2
2024. augusztus 08. 18:46
A tömegesen Európába beengedett muszlimoktól félnek, viszont a keresztényeket undorító módon sértegethetik.
SzaboGeza
2024. augusztus 08. 18:34
Nevetséges ítélet!!! Igazi technokrata mámor!!!:)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!