Elcsakliznának Magyarországtól 2 milliárd eurót a lengyelek, de egy tényezővel nem számolnak

2024. augusztus 21. 15:37

Komoly projektért szállunk versenybe lengyel barátainkkal.

2024. augusztus 21. 15:37
Samsung. Illusztráció. Fotó: rieo képe a Pixabay -en.

Nyitóképünk csupán illusztráció! Fotó: rieo képe a Pixabay -en.

A Samsung SDI azt fontolgatja, hogy új akkumulátorgyárat épít fel elektromos autók gyártása érdekében Lengyelországban – írta meg a Rzeczpospolita. Mint a lengyel lap tájékoztat: a gyár helyszíne Gdansk közelében lenne, a beruházás értékét pedig 2 milliárd euróra becsülik.

Ráadásul Lengyelország ezekért a milliárdokért Magyarországgal is komoly versenyben van.

Mint a lengyel lap tájékoztat: bár Lengyelország erős pozíciót foglal el Európában az akkumulátorgyártás terén, számos más versenytársa, például Magyarország is igen erős konkurense a területen, hiszen hazánkban már vannak a Samsungnak olyan üzemei, ahol akkumulátorokat is gyártanak. Ráadásul

közismert tény, hogy Magyarország a világ legnagyobb akkumulátor-szállítójává kíván válni.

Ezügybven a lengyel lap szerint Orbán eltökéltségét igazolja, hogy Magyarország második legnagyobb városa, Debrecen közelében épül Európa legnagyobb elektromos járművek akkumulátorait gyártó üzeme. A 7,8 milliárd dollár értékű projekt megvalósításáért a kínai Contemporary Amperex Technology a német Mercedesszel együttműködve felel. így, ha Magyarországon épülne meg a tervezett Samsung akkumulátorgyár is, az jelentős gazdasági csapást jelentene Lengyelország számára.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

 

 

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Melós
2024. augusztus 22. 13:31
Ez nevetséges összeg azokhoz képest, amik az államkasszából néhány magánzsebbe vándorolnak itthon. Nem érdemes róla cikket írni.
ihavrilla
2024. augusztus 22. 08:34
Hogy mi van? Mégsem akkunagyhatalom Magyarország? Versenyben az akkugyártásért? Az ellenzék szerint pedig csőd az egész. És akkor csodálkoznak, hogy nem nyernek választást. Ekkora szerencsétlen ellenzéke nincs másnak. Sírnak, rínak, zokognak.
camplazlo
2024. augusztus 22. 02:14
Gazdasági csapást jelentene, mi? Már a remélt befektetés elmarsdása is csapás? Nagyon elvannak szállva maguktól...
Intruder
2024. augusztus 21. 23:57
Kiderült, hogy nem barátaink.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!