Hogyan bukott meg a világ legjobb egyetemének vezetője?

2024. augusztus 02. 20:00

Emlékezetes eset volt, amikor Claudine Gay az idei év elején lemondott a neves Harvard egyetem elnöki posztjáról, miután relativizálta az antiszemitizmust és kiderült, hogy munkásságának jelentős része szellemi lopás volt. Most az esztergomi MCC Feszten Gay bukásáról beszélgettek, a beszélgetésen Chris Rufo, a Manhattan Institute vezető munkatársa

2024. augusztus 02. 20:00
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Nyitókép: Stephanie Mitchell / Harvard University / AFP

Rufo szerint a helyzet régóta forrott a Harvardon, majd nagyon gyorsan ömlött ki az egyetem szennyese. Nagy reakciót kapott, amikor Gay arra a kongresszusi meghallgatási kérdésre, mely során el kellett volna ítélnie a Hamász 2023. október 7-i terrortámadását, kitérő választ adott. Mint Rufo jelezte, ez egyébként általános vélemény Amerika vezető egyetemein, mint a Harvard, a Yale, a Princeton vagy a Stanford.

A Harvard elnöke nehéz helyzetben volt. 

Nem akarta elítélni a Hamászt és nem is akart beszélni az ügyről, 

de egyre nagyobb nyomás volt rajta. Végül egy szörnyen elhibázott vallomást tett a kongresszus előtt, ahol arról beszélt, hogy „a kontextustól függ”, hogy szembemegy-e a Harvard szabályaival, ha valaki a „zsidók kiirtására” buzdít. Eközben az amerikai lakosság 80-90%-a Izrael barátja, viszont az egyetemen a radikális fiatalok és oktatók ezzel ellentétes állásponton vannak.

Rufo ezt a pillanatot használta ki, hogy nyilvánosságra hozza a tényt: 

Gay PhD-értekezésének és közölt tanulmányainak jelentős része plágium, 

vagyis jelöletlen idézet. Mint bebizonyította, a Harvard elnökének „csillogó” karrierje valójában hazugság volt, és a hölgynek le kellett mondania.

Rufo szerint viszont a nő életrajza eleve tele volt csúsztatásokkal. Úgy állította be magát, mint aki hátrányos helyzetből érkezik, mert kisebbségi hátterű. Valójában 

dúsgazdag családban nőtt fel, kiváló magániskolákba járt.

 A korábban közölt írásai – azok, amelyeket nem lopott – semmifajta érdemi hozzájárulást nem tettek a tudományhoz. Egyszerűen tudta, hogyan adja el magát és manipulálja a környezetét. Így jutott a csúcsra, így lett a baloldali tudomány és politikai hatalom szimbóluma.

Az amerikai kutató beszélt egyszer egy kelet-európai professzorral, aki elmondta, hogyan nézett ki az oktatás a szocializmus alatt. Rufo rájött arra, hogy ma ugyanez megy Amerikában. 

Ha az ember szembemegy a baloldali ortodoxiával, akkor megalázzák, 

megbüntetik, kirúgják és elveszik a pénzét. Ő most be akarta mutatni, hogyan jutottunk ide, hogyan lett sok oktató a baloldali eszme üres ismétlője.

Ballester rámutatott arra, hogy Gay a plágium-ügy miatt mondott le, nem azért, mert rossz választ adott a Hamászra vonatkozó kérdés kapcsán. Ballester szerint Amerika DNS-ében van a meritokrácia, de ezzel ma szembe mennek, más szempontok alapján lehet előre jutni.

Rufo szerint még egy szempontot kell látni:

 a Harvard sok pénzt veszített Gay botrányai miatt, sok pénzügyi támogatója kivonta a pénzét az egyetem mögül. 

Akkor mondott le az elnök, amikor látták, hogy a szereplése a Harvard pénzügyi hátterét veszélyezteti. Ez sajnos komoly üzenettel bír. A Harvard mottója a „veritas” – vagyis az igazság -, de nem azért kellett lemondania, mert hazudott és mert nem volt képes megmondani, rossz dolog-e a népirtás, hanem mert pénzt vesztett miatta az egyetem.

Rufo szerint ez azt is mutatja, hogy 

már nem lehet a régen jól működött eszközökkel küzdeni a baloldali elit ellen. 

Nem lehet csak úgy legyőzni őket vitában, nem elég, ha jobba az érveid. Talán ez régen működött, már nem működik. Rufo szerint csak a politikai hatalomból értenek. Az egyetemek elvesztették legitimitásukat, és nem érdekli őket az igazság, ezért új eszközök kellenek.

Az amerikai utató szerint a közvélemény fontos dolog, de csak elméletben, mert a közvéleményt azt befolyásolja, akinél a hatalom van. Néhány kérdésben a miénk a közvélemény, de mégsem történik semmi – jelezte Rufo. Ezért tovább kell lépni az emberek meggyőzésénél. Meg kell szerezni a politikai felhatalmazást, mandátumot kell szerezni, be kell lépni a politikai folyamatba, és jogilag és bürokratikusan kell megoldani a kérdéseket. Hatalomra van szükség, hogy megváltoztassuk a törvényeket és az intézményeket. A szimbolikus győzelmek csak a kezdet, nem a vég – tette hozzá.

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2024. augusztus 03. 10:10
Tegnap a Csörtében Fodor Gábor címzetes Horn Gyula szakértő -másokat nem engedve szóhoz jutni-hosszan sorolta az amerikánusok által összeállított egyetemi rangs(k)ort. Az 1. 1000-ben csak ámerikai volt. Mráz és Forgács jót mosolyogtak. Szent-Iványi se volt rossz...
kastellorizo
2024. augusztus 03. 06:04 Szerkesztve
A Harvard, Oxford. Cambridge, stb. már nem a legjobbak, ha tudományos teljesítményről van szó. Hanem az innen származó volt diákok egymás között osztják el a globális elitpozikat. Erre jók. A kapcsolatépítésre. Tudományosan úgy tartják fenn magukat a vizen, hogy mindenki az innen származó prof.-okat idézi, mert az milyen rangos. Tehát a rangjuk, a hírnevük önmagát tartja fenn. A tudomány egy kasztosodott, korrupt szar a libnáci világban.
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. augusztus 03. 05:38
"miután relativizálta az antiszemitizmust, kiderült, hogy munkásságának jelentős része szellemi lopás volt" A fanatikus cionista Veszprémy kérkedik, a Harvard elnökét a cionista zsidók buktatták meg, miután engedte, hogy az egyetemen a palesztin népirtás ellen tüntetssenek. Ennyi volt a bűne.
Ad majorem Dei gloriam
2024. augusztus 03. 05:36
Beleharapott a kézbe, amiből enni kapott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!