Deutsche Welle: Scholzéknak alaposan fel kell kötniük a gatyát

2024. augusztus 30. 17:31

Beszállt az AfD miatti aggódókórusba a német közmédia is.

2024. augusztus 30. 17:31

Nyitókép: PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A németországi jobboldali AfD megnyerheti a keleti tartományi választásokat, veszélyeztetve ezzel Olaf Scholz kancellár kormány koalícióját – írta a Deutsche Welle.

A portál szerint minden oka megvan ahhoz, hogy magabiztos legyen a német politika egyik „legveszélyesebb” embere: Björn Höcke, az Alternatíva Németországért (AfD) thüringiai csoportjának vezetője.

Höcke pártja hónapok óta kényelmesen vezeti a közvélemény-kutatásokat Türingiában. Az itteni és a szomszédos Szászországban már csak napok vannak hátra a szeptember 1-jei választásokig, és az AfD mindkettőt megnyerheti.

A balközép Szociáldemokrata Párt (SPD) a közvélemény-kutatások szerint Szászországban és Türingiában is 5 százalék körül mozog. Ez késhegyre menő küzdelem – az 5 százalék a tartományi parlamenti küszöb – , ha az SPD nem tudja átlépni, Scholznak komoly kérdésekkel kell szembenéznie a 2025 őszén esedékes országos választások előtt.

„Scholz nagy sikereket ért el a 2021-es kelet-németországi választásokon” – mondta a DW-nek Hans Vorländer, a Drezdai Műszaki Egyetem politológusa.

Ha most nem sikerül bejutniuk a parlamentekbe (...) biztos vagyok benne, hogy az SPD-n belül meg fogják kérdőjelezni Scholz vezetői képességét és a következő kancellárjelöltségét is”.

Türingiában a legutóbbi felmérések szerint az AfD 30 százalék körüli eredményt érhet el, jóval megelőzve a jobbközép kereszténydemokratákat (CDU), akik 21 százalékon állnak. A szomszédos Szászországban a CDU valamivel jobban áll, és 30 százalékon áll az AfD-vel szemben.

Ezt is ajánljuk a témában

A BSW lenne a megmentő?

Bár Kelet-Németországot gyakran homogén régiónak tekintik, a tartományok között jelentős politikai különbségek vannak. Míg Türingiát az elmúlt évtizedben a szocialista Baloldali Párt kormányozta Bodo Ramelow tartományi miniszterelnök vezetésével, addig Szászországot 2017 óta a jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) irányítja Michael Kretschmer vezetésével. 

E két politikus helyzete a jelenlegi választási kampányban aligha lehetne távolabb egymástól. Kretschmer CDU-ja egyes felmérések szerint nemrég visszavette a vezetést az AfD-től, míg Ramelow ideje a hivatalban szinte biztos, hogy véget ért. A Baloldali Párt támogatottsága a 2019-es legutóbbi választás óta a felére csökkent, és most 15 százalékon sínylődik, a jelenlegi baloldali koalíciós partnerek, az SPD és a Zöldek jövő héten teljesen kizsigerelhetik – írta a DW. 

Ez azt jelenti, hogy mindkét államban az egyetlen lehetséges koalíció, amely távol tartja az AfD-t a hatalomtól, a CDU és a Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) szövetségének tűnik.

Ez bizarr partnerség lenne: Az előbbi egy centrista párt, amely szereti magát a stabilitás, a hagyományok és a konzervativizmus sziklájának beállítani, az utóbbi pedig egy alig egyéves, feltörekvő alakulat, amelyet egy a rendszerellenes retorikában tehetséges egykori baloldali vezet.

Sahra Wagenknecht, aki tavaly hagyta ott az egykor általa vezetett Baloldali Pártot, rendkívül népszerűvé vált Kelet-Németországban. 

Sahra Wagenknecht kultikus figura Kelet-Németországban. Autokratikusan vezeti a pártot, és ő áll a tekintély és a vezetés utáni vágyakozás középpontjában keleten”

–fogalmazott Vorländer.

A CDU egyes tagjai számára valószínűleg nehezen lesz emészthető egy szövetség a BSW-vel, amely Thüringiában közel 20 százalékon áll, Szászországban pedig 10 százalék feletti eredményt érhet el. Wagenknecht már most olyan követeléseket fogalmaz meg, amelyeket a CDU számára nehéz lesz elfogadni. Például azt, hogy utasítsa el az amerikai közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták németországi telepítését. 

Vorländer szerint az ilyen kijelentések népszerűek Kelet-Németországban.

Kelet-Németországban sokan az NDK idejéből örökölték a NATO-val szembeni szkepticizmust és elutasítást”

– mondta. „Vannak Amerika-ellenes attitűdök, és még mindig vannak ellenállási reflexek mindennel szemben, ami nyugatról jön” – tette hozzá. 

Ezeket az attitűdöket mind az AfD, mind a BSW jól kitudta használni az ukrajnai háborúval kapcsolatban, de a biztonság és a migráció területén is hasonló álláspontot képvisel a két párt annak ellenére, hogy az egyiket „szélsőjobboldalinak”, a másikat pedig „szélsőbaloldalinak” bélyegzi folyamatosan a Deutsche Welle, és az portál által megszólaltatott szakértők is.

Ennek ellenére a két párt már korábban kifejezte, hogy semmiképpen sem fognak együttműködni egymással. 

A helyzet mindenesetre kétségbeejtő Scholz SPD-je számára, különösen azért, mert három héttel később egy másik keleti tartományban, Brandenburgban is választásokat tartanak. Itt is az AfD vezet a közvélemény-kutatásokban, az SPD és a CDU pedig a második helyért verseng.

A DW szerint azonban Scholz koalíciós partnereinek lehet a legtöbb félnivalójuk ettől a három választástó. A Zöldek, akik eddig mindhárom tartományban kormányon voltak, valószínűleg elveszítik befolyásukat, míg a neoliberális Szabad Demokraták (FDP) keleten a teljes megsemmisüléssel néznek szembe. 

Ez nem sok jót ígér Scholz amúgy is töredezett koalíciójának

 – véli a DW. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2024. augusztus 31. 00:21
magukat kene felkotniuk
Aerion
2024. augusztus 30. 21:45
Symptoms of hate Celebrants of pain Enemies' revenge Barrel to the brain Angels descending Soul deserting Bodies collapsing Memory deleting System of greed Body count proceed Eyes wide open Society disease Self destructing Power, corrupting Lies, conspiracy Fuck off democracy
Csubszi
2024. augusztus 30. 21:40
Ügynök Mutti behozta a kommunizmust a nyugatra, most a kelet szabadítja fel a nyugatot az ótvar kommunizmustól!
Csubszi
2024. augusztus 30. 21:37
Ennek bugyija van, nem gatyája!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!