Castel szerint gól, öngól vagy kapufa az ukránok kurszki offenzívája

2024. augusztus 12. 14:37

A biztonságpolitikai szakértő úgy véli, az ukránok ezzel talán elérték, hogy az oroszok kénytelenek legyenek Ukrajnából ide átcsoportosítani komolyabb erőket.

2024. augusztus 12. 14:37
Russia's Lancet loitering munition destroying Ukraine's military equipment near Kursk

Nyitókép: Russian Ministry of Defense / Ha / ANADOLU / Anadolu via AFP

„Sokan azt mondják, az ukránok kurszki offenziája mekkora megaláztatás, mekkora szégyen az oroszoknak, ezzel egyet is ért, de a focit gólra játsszák, minden ilyen támadásnak csak akkor van értelme, amennyiben az elősegíti az ukrán hadvezetés céljait” – jelentette ki Robert C. Castel az Ultrahang legújabb adásában. A biztonságpolitikai szakértőnek még nincs kialakult véleménye arról, hogy ez egy sikeres elterelő hadművelet volt, amellyel egy aduhoz jutottak a későbbi, Oroszországgal folytatandó tárgyalásra vagy egy teljesen felesleges erőpazarlás. Később derül ki, hogy képesek lesznek-e ezt a műveleti sikert stratégiai előnnyé átalakítani.

Castel azzal folytatta, hogy nem a csatákat, a hadjáratokat kell megnyerni, hanem a háborút. 

A focis hasonlatra visszatérve azt mondta, ez az akció lehet gól, kapufa vagy öngól. Akkor számít gólnak, ha sikerül az elfoglalt területeket megtartani, a támadást elmélyíteni, esetleg elfoglalni a kurszki atomerőművet. Kapufa akkor, ha döntetlenre jön ki a dolog, és megtartanak néhány négyzetkilométert, de kérdés, hogy ezeknek a területeknek mekkora értékük van az oroszok számára. Ha a tárgyalások három év múlva kezdődnek el, akkor sokra nem mentek a pár négyzetkilométer elfoglalásával.

Öngólról pedig abban az esetben beszélhetünk – fogalmazott –, ha ettől semmi nem fog változni a fronton. Márpedig arra emlékeztetett a szakértő, hogy az ukránoknak eddig sem sikerült légi, tüzérségi vagy létszámbeli fölényre szert tenniük, sőt, az oroszoknak törtek át olyan erődítményeket, amelyeket az ukránok 14 éven át építettek. Majd feltette a kérdést, miért hihető, hogy amit 14 óra alatt ásnak ki, azt az oroszok nem fogják áttörni, főleg egy ilyen, legfeljebb 100-200 méteres dombocskákkal átszőtt, de inkább sík területen. Tehát csak akkor lenne komolyabb lélektani hatása a kurszki offenzívának véli, 

ha esetleg most folynának már a tárgyalások a felek között, de erről nem lehet semmit tudni.

Castel szerint nem a kurszki offenzíva bizonyította be először, hogy az orosz hadvezetés, hadsereg inkompetens, nem először alázzák meg őket az ukránok, ez történt többek között Harkivnál és Herszonnál, ennek ellenére egy hatalmas, aligha legyőzhető hadserege van Oroszországnak.

A szakértő úgy véli, mindezt figyelembe véve a pr-szempontok mellett az lehetett a támadás magyarázata, hogy az ukránok ekkora haderővel, mint amekkorával Kurszk környékét támadtak, az ukrajnai orosz előrenyomulást nem tudták volna megállítani. Viszont ezzel talán elérték, hogy az oroszok kénytelenek legyenek Ukrajnából ide átcsoportosítani komolyabb erőket, ezzel egy időre megállíthatják az orosz offenzívát.

 

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. augusztus 12. 19:20 Szerkesztve
Tetszetős fejtegetés. Az én véleményem szerint az ukránok az eddig óvott - sorköteleseket harcra kényszerítő? -banderista elit csapataikkal töltik az orosz húsdarálót.
Aerion
2024. augusztus 12. 17:19
Oroszország hadereje a 2022 utáni mozgósításokkal együtt közel 4 millió fő. Nem a vikipédiáról kell az adatokat lemásolni, tudod. 'Oroszország reguláris hadereje a végletekig ki van feszítve Ukrajnában.' Nem, nincsen. Még csak el se rendelték a hadiállapotot. A reguláris erők és az önkéntesek harcolnak, nem pedig a s o r o z o t t a k . Oroszország néhány hónapon belül 20 MILLIÓ sorozott katona harcba állítására képes, és még mindig marad 10 MILLIÓ tartalékban. Mint a második világháború idején. Nem lehetséges Oroszország katonai legyőzése. Kimeríthetetlenek emberanyagban, kimeríthetetlenek technikában, legyőzhetetlenek fegyverzetben. És még nem említette az atom, a biológiai és a vegyifegyverarzenált. Amelyek a legnagyobbak a világon. Na és persze a szövetségeseiket. Teljesség igénye nélkül: Kína. Irán. India. Tudom, hogy te ezeket nem akarod látni, hallani. De ennek nincs jelentősége.
Aerion
2024. augusztus 12. 17:11
lauderstenonis-2 'A 17 millió nyégyzetkilométer nagy része lakatlan. Viszont az ukránok nem a szibériai tundrát foglalják el.' A szibériai tundrán több település van, mint Magyarországon és több ember él ott, mint ukrajnában. https ://www.russianstudies.hu/docs/Sziberia.pdf 'Azért elég nagy égés a ruszkik részére, hogy nem tudják megvédeni a határukat a specoperacija alatt. Te tényleg elhiszed, amit írsz?' Igen. 'Miért nem vetik be az Armatát vagy a Szu-57-eseket a ruszkik?' Amiért az atom, a biológiai és vegyi fegyvereket SEM. Miért kellene az elefántnak a csótánnyal foglalkoznia, ha sétálva is széttaposhatja? 'Oroszország hadereje kb. 1 millió fős' Ez azt jelenti, hogy a hadsereg 70 %-a itt van: https ://hu.euronews.com/2024/06/17/ukrajna-haboru-oroszorszag-veszteseg-putyin-zelenszkij-beketerv-belouvszkij Fele megsemmisült: https ://www.portfolio.hu/global/20240429/konkret-szamok-jottek-a-nato-egyik-legerosebb-orszagabol-ekkora-lehet-az-orosz-hadsereg-vesztesege-683353
Aerion
2024. augusztus 12. 17:00
lauderstenonis-2 Szóval azért nem lép másik tízezer ember a megdöglött ruszkik helyére, mert a vezetők nem akarnak mozgósítást elrendelni. Ez biztos? https: //444.hu/2024/03/22/ujra-tobb-szazezer-katonat-mozgosithat-az-orosz-vezetes Most emelték duplájára a katonai juttatásokat a ruszkik, mert nem akarnak belépni a seregbe. Hiába laknak ott olyan sokan, ha nem akarnak katonáskodni. Tényleg? https ://privatbankar.hu/cikkek/nemzetkozi/bosszura-szomjas-oroszok-gyilkolni-akarnak-es-erre-lehetoseguk-is-nyilik.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!