Botrányok után: lemond Japán miniszterelnöke

2024. augusztus 14. 10:11

Kisida Fumio még nem nevezte meg, kit látna szívesen utódjául.

2024. augusztus 14. 10:11

Nyitókép: Philip Fong / Pool / Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP

Kisida Fumio japán miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy szeptemberben visszavonul a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) vezetői posztjáról, ami azt jelenti, hogy lemond a kormányfői hivatalról is.

Tokiói sajtótájékoztatóján a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a közelgő pártelnökválasztáson „demonstrálni kell a lakosságnak, hogy az LDP a változás korát éli”, a pártban reformokra van szükség, és vissza kell nyerni a lakosság bizalmát. Kijelentette, hogy mindennek a legnyilvánvalóbb jele az, ha nem jelölteti magát újra.

Hozzátette, hogy 

a jövő hónap végéig még teljes mértékben eleget tesz kormányfői feladatainak.

Az LDP 1945 óta szinte megszakítás nélkül hatalmon van Japánban, és hagyomány, hogy a párt vezetője egyúttal a miniszterelnök is.

Nem nevezte még meg utódját

A 67 éves Kisida 2021-es kinevezése után sikeresen kivezette ugyan az országot a súlyos gazdasági nehézségeket is okozó koronavírus-járványból, de a magas infláció és a pártot sújtó korrupciógyanús incidensek miatt a kormány népszerűsége azóta jelentősen csökkent, és friss közvélemény-kutatások szerint 

támogatottsága már csak 25 százalék körül jár.

Kisida Fumio nem nevezte meg, kit látna szívesen utódjául, de kijelentette, hogy olyan személyiségre van szükség, aki kész komoly tárgyalásokat folytatni a kormány népszerűségét is csorbító problémákról.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nuttika
2024. augusztus 19. 13:13
Nem vagy egy Abe Shinzou, ennyi van. Nem kellett volna megöletni.
OneiroNauta
2024. augusztus 14. 15:47
Aki japán létére liberális, az biztosan idióta.
Lombi
2024. augusztus 14. 15:07
Jó. És a harakiri?
szintetikus
2024. augusztus 14. 11:55
Kacsamesék?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!