Vallott a Politico: Von der Leyen csak „jobb híján” kapott újabb mandátumot

2024. július 19. 12:00

Korántsem rajonganak az őt megválasztó politikusok az EB régiúj elnökéért.

2024. július 19. 12:00
null

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

***

Emlékezetes, komoly kétségek voltak Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki újrázásával kapcsolatban, nem utolsósorban azért, mert az utolsó napokban kirobbant a Covid-vakcinákkal kapcsolatos botránya; azonban végül megszavazták az EB-elnök újabb mandátumát.

Ezt is ajánljuk a témában

A tagállamok többsége ugyanakkor zárt ajtók mögött már ekkor rosszallását fejezte ki amiatt, hogy Von der Leyen a magyar elnökség példátlan támadásával igyekezett politikai krediteket szerezni.

Ezt is ajánljuk a témában

A vihar elülte után a Politico közölt elemzést arról, hogy bizony a régi-új elnöknek korántsem lesz könnyű dolga. A hosszú elemzés néhány sora pedig ott rejti a lényeget:

„Az európai vezetők és törvényhozók részben azért adtak neki második ciklust, mert nem volt más életképes lehetőségük. Az alternatíva egy elképzelhetetlenül kaotikus tülekedés lett volna”.

Ugyanis

„az európai politikában mindenki ismeri von der Leyent. És nem mind rajongók”

– írják.

Vagyis Von der Leyen jobb híján újrázhatott.

Mindemellett egy EU-tisztviselő a lapnak elmondta, „rendkívül nehéz öt év lesz ez”, a cikk pedig felsorolja az ismert problémákat, kiegészítve azzal, hogy akik meg is szavazták

  • túl kevésnek tartják a Green Deal ügyében tett lépéseket (Zöldek)
  • túl progresszív például a klímaharcban (ezt a centrista-jobbosok kifogásolják)
  • és általában mindenkinek gondja van azzal, hogy csak néhány – általában német – tanácsadójával konzultál, s egy személyben dönt.

Mindemellett

  • folytatódik a háború, s ezzel Ukrajna támogatása
  • várhatóan jön egy Trump-elnökség
  • Macron és Scholz is gyengül

és bár sikerült megállítani a jobboldal előretörést, számolnia kell Le Pennel és a lap által függetlenül és objektíven „szélhámosnak” nevezett Orbánnal, hosszabb távon.

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­é­­k­­e­­­l­­­d­­ ­­a­ ­s­­­z­­e­x­­i­ ­­­p­u­­n­­­c­­i­­m­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
nemecsek-3
2024. július 19. 19:46
A kádárrendszerben sem volt soha ellenjelölt és ott is behajtották a népet szavazni csak sokkal nyíltabban, ami bizonyos szempontból sokkal demokratikusabb is volt
Lajoss
2024. július 19. 19:21
Sok sikert a régi,új elnökasszonynak! 😉
2024. július 19. 19:20 Szerkesztve
Aha, mint a vérgőzös szadesz ismerősöm, aki 1994. tavaszán az országgyűlési választás előtt standolt a szadesz egyik pultjánál, a Kuncze és a többi nála a félistenek közé volt sorolva, hogy "majd ezek megteszik amit az MDF elsumákolt, jajj lesz a komcsiknak, stb" Aztán amikor megalakult a maszop-szadesz kormány, pár nap múlva jön velem szembe az utcán, és messziről orditott: - Baszdmeg, ki a faszom szavazott ezekre? Na, erről ennyit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!