Ukrajna miatt kapnak kevesebb pénzt az európai gazdák

2024. július 24. 17:30

Az EP mezőgazdasági bizottsága egyelőre sajnálkozni tud, az EB meg furcsán nyugtatja a gazdákat.

2024. július 24. 17:30
Maráczi Tamás

Nyitókép: Francia gazdák tüntetnek a kormányzati döntések ellen La Rochelle-ben  fotó:  Hildegard Leloue / Hans Lucas via AFP

Az EP-választások óta először ült össze szerdán az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága, a megbeszélések témája a 2025-ös uniós költségvetés, és benne a mezőgazdasági büdzsé számai voltak. 

Képviselők egy csoportja nehezményezte, hogy az EU előirányzatában 

az agrártermékek előállítására szánt uniós támogatások összege kisebb lett, mint a 2024-es keret, 

annak ellenére, hogy korábban a mezőgazdaságban dolgozók panaszainak orvoslását ígérte az Európai Bizottság. 

A bizottsági véleményt az Európai Parlament álláspontjához csatolják majd, ezt pedig még idén a költségvetési bizottságban fogják megtárgyalni, végül a plenáris ülésen hagyják jóvá,így kerül majd az Európai Tanács elé döntésre – írja az Euractiv.

Az EU hétéves költségvetésében az szerepel, hogy 

a 2025 és 2027 közötti időszakban 440 millió euróval csökkentik a közös agrárpolitika (KAP) költségvetését, 

2025-ben ez a hiány 136 millió euró lesz, de ez állítólag nem érinti majd a gazdáknak történő közvetlen kifizetéseket. A felülvizsgálatot azért végezte el az EU, mert 50 milliárd eurós támogatásban részesítik Ukrajnát, és ennek fedezetet kellett találni az uniós költségvetésben.

Július 10-én az európai agrárélelmiszer-ágazat 19 képviselője közös levélben szólította fel az uniós tagállamokat, hogy szavazzanak a megszorítások ellen, mert a támogatások csökkentése 

súlyos csapás azon agrárvállalkozók számára, akik külföldi piacot keresnek áruik számára.

Az Európai Bizottság a panaszra reagálva üzente: ősszel kerülnek a tagállamok elé a mezőgazdasági büdzsé tételei, és akkor lehet finomhangolni a számokon, ahogy az igények hozzák, illetve ahogy tavaly is történt.

--

 

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­r­t­­é­­k­e­l­d­ ­a­ ­­s­­­z­e­x­i­ ­­­p­­u­n­­­c­­­i­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
letsgobrandon-2
2024. július 31. 14:07
de a GMO-s orkrán szart kötelező lesz felvásárolni
ursula-van-de-lejjebb
2024. július 31. 13:22
Véget ér a nyár, és az ősz, novembertől a gazdák is ráérnek tüntikézni, megint káosz lesz egész európában. Sajnos, minimális eredmények nélkül. Valami okosabb kellene, jobban összefogva más - unijó által- mesterségesen "semmibe vett" társasággal, mondjuk eljutva egy általános sztrájkig. Az talán megütné az unijó semmittevőinek ingerküszöbét.
polárüveg
2024. július 25. 00:51
Teljesen logikus és jogszerű: nem az EU-s országok polgárainak kell adni a támogatást, hanem egy nem EU-s országnak minden feltétel nélkül. Akinek ez nem tetszik, az természetesen Putyin-bérenc! :) (Mit lökdösődik, hiszen maga jobboldali politikus! Csak baloldaliaknak van visszaosztás!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!