Újabb ország tiltja be a veszélyesnek ítélt kutyafajtát

2024. július 12. 18:52

Az XL bully az amerikai bully legnagyobb változata, nagy testű, izmos és erős állat, amely komoly sérüléseket is képes okozni.

2024. július 12. 18:52
XL Bullies Being Walked On Private Land After Ban

Nyitókép: Christopher Furlong/Getty Images

Anglia, Wales és Skócia Írorszég is csatlakozott azon országok sorához, ahol már betiltották a bully XL kutyákat. A vidékfejlesztési minisztérium új rendeletei értelmében 2025 februárjától csak mentességi igazolással lehet tartani ezeket az állatokat. Az új szabályozás szerint az előírásoknak nem megfelelő tulajdonosok kutyáit lefoglalják és elaltatják – írta meg a BBC.

Az országban már korábban is korlátozták egyes kutyafajták, például a német juhászkutyák és rottweilerek tartását, de hasonló, szigorú tiltás ez idáig nem volt. Heather Humphreys vidék- és közösségfejlesztési miniszter kiemelte, hogy az intézkedés „a közbiztonság érdekében” történt, miután

 a közelmúltban több súlyos támadást is elkövettek a fajtához tartozó kutyák, köztük egy fiatal nő halálát is okozva.

A miniszter márciusban létrehozott egy a kutyák ellenőrzésével foglalkozó csoportot, valamint 2 millió eurót különített el a helyi hatóságok számára, hogy fejlesszék a kutyamenhelyeket és a felügyeletet. Simon Harris ír miniszterelnök is támogatja a tilalmat, mondván, „egyértelműen szükség van” a kormányzati beavatkozásra.

A szabályozás szerint október 1-jétől tilos lesz az import, a tenyésztés és az értékesítés, 2025. február 1-től pedig mentességi igazolás nélkül tilos lesz tartani a bully XL kutyafajtát.

Az igazolások megszerzése szigorú feltételekhez kötött, beleértve az engedélyeztetést, a mikrochipezést és az ivartalanítást. „Tudom, hogy sokan nem fognak egyetérteni ezzel a döntéssel. Magam is kutyatulajdonos vagyok, és tudom, hogy az emberek szeretik a kutyáikat. Azonban szem előtt kell tartanunk, hogy egyetlen kutya élete sem ér többet, mint egy emberé” – mondta Heather Humphreys.

Az XL bully az amerikai bully legnagyobb változata, nagy testű, izmos és erős állat, amely komoly sérüléseket is képes okozni. A lapnak nyilatkozó állatorvos szerint

a bully XL kutyák hihetetlenül erősek, az állkapcsuk ereje pedig kifejezetten veszélyessé teszi őket.

A Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Vidékügyi Minisztérium (Daera) adatai szerint Észak-Írországban 2023 áprilisa és 2024 márciusa között 1581 kutyatámadást vizsgáltak ki, ebből 48 esetben bully XL kutyák voltak az elkövetők, melyek 30 esetben személyek vagy más állatok sérülésével jártak.

***

 

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Atti bá
2024. július 13. 15:36
Még szerencse, hogy az emberi butaságot nem tiltják be. Hogyan és min örvendeznének az ostobák.
stormy
2024. július 13. 10:41
mellé tiltsák be atacskót és az összes genetikai hulladék ölebet. szaporitásuk állatkinzás.
atti64
2024. július 13. 08:17
HELYES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
paperfellow
2024. július 13. 05:15
Az ember a fasznak tart kutyát. Gyakorlatilag semmi haszna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!