Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Új időszámítás az európai politikában

2024. július 03. 23:00

Patrióta pártszövetség alakul a Fidesz részvételével: a képviselőcsoport oda pozicionálja a pártközi együttműködés alapját, ahova az való, a szuverenista–föderalista válaszvonalra.

2024. július 03. 23:00
ORBÁN Viktor; BABIS, Andrej
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

 

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán 

Bár évek óta elemzői közhely, hogy a nemzeti bel­politikában továbbra is kiválóan értelmezhető jobb-bal megosztottság az európai dimenzióban egyre inkább veszít jelentőségéből, s az igazi törésvonal a szuverenista–föderalista tengelyre helyeződik át, eleddig ez az európai politikai térképen nem látszott. Nyílegyenes skála vezetett az Európai Parlament kvázikommunista szélsőbal­oldalától a már csak zöldre festve marxizáló Zöldek – Európai Szabad Szövetségen, valamint a puha balközép Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségén (S&D) át középre a liberális Újítsuk Meg Európát-ig (Renew), s onnan ki jobbra. A középhez legközelebb az onnan jobbra kimozdulni alig-alig merő Európai Néppárt (EPP) áll, majd következik a keményebb jobboldali Euró­pai Konzervatívok és Reformisták (ECR), s a jobboldal szélére szorul az Identitás és Demokrácia (ID). A szuverenista­–föderalista tengely ebben a felállásban csak áttételesen jelentkezett: egy-két zöld-baloldali és néppárti is felvállalta a szuverenizmus elemeit, az ECR-ban és onnan jobbra pedig szinte már csak szuverenista pártok ültek.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:24
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­é­­k­­e­­­l­­d­ ­a­ ­s­­­z­­e­­­x­­i­­­ ­p­­­u­­n­­­c­­­i­m­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
anegy_
2024. július 04. 09:13
Kössz Mátyás! Totál képet festettél a pártok mozgásáról, a frakciók állapotáról. Ez most éppen aktuális.
cccbasatu
2024. július 04. 07:27
Nagyon meredek dolgok folynak az EU parlament átalakulásába.Nos Ebbe a magyar elnökségnek jelenleg még adminisztratív lehetősége sincs ! Azaz folyik a posztok újra osztása és a magyar fidesznyik állami média lapul mint fűben a szar.Szóval ami az EU-ba folyik az nyílt kiközösítése Orbánnak azaz nyilvános megszégyenítés.Arra még kíváncsi vagyok hogy a TISZA párt EU delegáltjai milyen posztokra fognak kerülni a az EU néppárt berkeibe és hová teszik őket az EU bizottságaiba.Persze erről sem hallunk semmit pedig az EU-ba zajlik az élet csak Orbán és az emberei nélkül.Nem is értem hogy ez a névleges jelentőség nélküli EU tagság Magyarországnak miért kell? Miért is tűrjük hazánk sorozatos megalázását aminek oka Orbán és bandája?
llnnhegyi
2024. július 04. 06:26 Szerkesztve
Lesz-e frakciója júliusban? 7 ország min 23 képviselő?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!