Új időszámítás az európai politikában

2024. július 03. 23:00

Patrióta pártszövetség alakul a Fidesz részvételével: a képviselőcsoport oda pozicionálja a pártközi együttműködés alapját, ahova az való, a szuverenista–föderalista válaszvonalra.

2024. július 03. 23:00
ORBÁN Viktor; BABIS, Andrej
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

 

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán 

Bár évek óta elemzői közhely, hogy a nemzeti bel­politikában továbbra is kiválóan értelmezhető jobb-bal megosztottság az európai dimenzióban egyre inkább veszít jelentőségéből, s az igazi törésvonal a szuverenista–föderalista tengelyre helyeződik át, eleddig ez az európai politikai térképen nem látszott. Nyílegyenes skála vezetett az Európai Parlament kvázikommunista szélsőbal­oldalától a már csak zöldre festve marxizáló Zöldek – Európai Szabad Szövetségen, valamint a puha balközép Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségén (S&D) át középre a liberális Újítsuk Meg Európát-ig (Renew), s onnan ki jobbra. A középhez legközelebb az onnan jobbra kimozdulni alig-alig merő Európai Néppárt (EPP) áll, majd következik a keményebb jobboldali Euró­pai Konzervatívok és Reformisták (ECR), s a jobboldal szélére szorul az Identitás és Demokrácia (ID). A szuverenista­–föderalista tengely ebben a felállásban csak áttételesen jelentkezett: egy-két zöld-baloldali és néppárti is felvállalta a szuverenizmus elemeit, az ECR-ban és onnan jobbra pedig szinte már csak szuverenista pártok ültek.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. július 10. 15:17
A Néppártban 13-14 miniszterelnök (és pártja) van, Orbánhoz egyetlen, kormányon lévő sem csatlakozott.
Tommaso
2024. július 10. 14:55
"HASIT az EU-ellenes, ruszkicsicska PATRIÓTA" füIIentette a Fecsúti Geci ------------------------------------------------------------------ Nos, a bizonyitottan hirhamisitó diktatórikus FIDESZ és agymosott hiveik alaposan túlértékelik a "Patrióta " álnevű frakció megalakitását. Egyrészt ez nem más, mint az eddigi Konzervek újracsomagolása. Másrészt a csoportot nem a Geci Órbán vezeti, hanem Ie Pen embere Harmadrészt 12%-uk van, ez kb 80 fő a 720-as Iétszámú parIamentben S végül - a Néppártban 13 minisztereInök van, a Patriótákhoz csatlakozók között EGY SEM ! A többségük 1-2 fős csipet-csapat, eIIenzékben senyved. Tudjátok, ez az a jobboldali Néppárt, amelyik 3 éve (alapos okkal) kibacta sorai közül az Európa- áruló és velejéig korrupt FIDESZ-t. -------------------------- A vitaképtelen Chekke-Faint és társai megpróbálták cáfolni a kijelentéseim De pofára estek, mivel érveik száma nulla. Az alátámasztatlan véleményük is ennyit ér.
anegy_
2024. július 04. 09:13
Kössz Mátyás! Totál képet festettél a pártok mozgásáról, a frakciók állapotáról. Ez most éppen aktuális.
cccbasatu
2024. július 04. 07:27
Nagyon meredek dolgok folynak az EU parlament átalakulásába.Nos Ebbe a magyar elnökségnek jelenleg még adminisztratív lehetősége sincs ! Azaz folyik a posztok újra osztása és a magyar fidesznyik állami média lapul mint fűben a szar.Szóval ami az EU-ba folyik az nyílt kiközösítése Orbánnak azaz nyilvános megszégyenítés.Arra még kíváncsi vagyok hogy a TISZA párt EU delegáltjai milyen posztokra fognak kerülni a az EU néppárt berkeibe és hová teszik őket az EU bizottságaiba.Persze erről sem hallunk semmit pedig az EU-ba zajlik az élet csak Orbán és az emberei nélkül.Nem is értem hogy ez a névleges jelentőség nélküli EU tagság Magyarországnak miért kell? Miért is tűrjük hazánk sorozatos megalázását aminek oka Orbán és bandája?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!