Úgy emlékeznek Trump merénylőjére, mint „a legédesebb srácra”. Ezt tudjuk most a Trump-merényletről!

2024. július 15. 06:32

A nyomozók az elkövető indítékainak a megértésével küzdenek az FBI szerint. Gyorstalpaló.

2024. július 15. 06:32
TRUMP, Donald

Nyitókép: MTI/AP/Gene J. Puskar

A CNN arról ír, hogy Joe Biden elnök vasárnap beszédet mondott az Ovális Irodában – az elnöki beszédek ritka, a legünnepélyesebb alkalmakra fenntartott formáját –, és arra szólította fel az amerikaiakat, hogy egyesüljenek, és vegyék vissza a „politikai hőmérsékletet”, miután egy pennsylvaniai kampánygyűlésen merényletet követtek el Donald Trump volt elnök ellen.

Csokorban a lényeg következik.

Biden beszéde: az elnök elítélte a politikai erőszakot, és azt mondta, hogy „a nézeteltérés elkerülhetetlen, de a politika soha nem lehet szó szerint csatatér, vagy – Isten ments – gyilkos mező”. Figyelmeztetett az erőszak normalizálódása ellen, és 

sürgette az amerikaiakat, hogy lépjenek ki politikai buborékjaikból,

„ahol csak azokra hallgatunk, akikkel egyetértünk, és ahol burjánzik a dezinformáció, ahol külföldi szereplők szítják a megosztottságunk lángját, hogy az ő érdekeiknek megfelelő eredményeket alakítsanak ki”.

Ezt is ajánljuk a témában

Trump helyzete: a volt elnök közölte, hogy vasárnap a wisconsini Milwaukee-ba, a republikánus nemzeti konvencióra utazik, de eredetileg fontolgatta az utazás elhalasztását. A Pennsylvania állambeli Butlerben tartott szombati nagygyűlésén elkövetett merénylet után Trump a New Jersey állambeli Newarkba repült, és 

lányával, Ivankával töltött időt bedminsteri golfklubjában 

– közölték a CNN-nek nyilatkozó források. A titkosszolgálat vasárnap közölte, hogy nem tervezik a biztonsági tervek szigorítását.

Ezt is ajánljuk a témában

Mi történt a szombati gyűlésen? Trump szombat esti beszéde a pennsylvaniai Butlerben ugyanúgy kezdődött, mint korábban több tucatnyi gyűlésen: a jelenlévők azt skandálták, hogy „USA! USA!”, a volt elnök pedig tapsolt és a tömegben lévő arcokra mutatott, mielőtt a pulpitushoz lépett. Körülbelül 150 méterre északra egy fegyveres mászott fel egy épület tetejére a gyűlés biztonsági körén kívül. Egy AR típusú fegyver volt nála. 

Hat perccel a volt elnök beszéde után a fegyveres célba vette Trumpot, és meghúzta a ravaszt.

Ezt is ajánljuk a témában

Egy helyi rendőr látta a fegyverest egy háztetőn a kampánygyűlés alatt – mondta Michael Slupe, Butler megye seriffje vasárnap a CNN-nek. Slupe elmondta, hogy a Butler Township rendőrei 

hívásokat kaptak egy gyanús személyről a gyűlés kerítésén kívül, és elindultak megkeresni 

az illetőt. Elmondta, hogy az első beérkezett hívások nem utaltak arra, hogy a gyanús személynél fegyver volt.

Új nyomozati részletek: A lövöldözőnek, a 20 éves Thomas Matthew Crooksnak korábban nem volt kapcsolata az FBI-al, és korábban nem szerepelt az adatbázisokban. A nyomozók küzdenek az indítékainak megértésével, írják. Crooks egy AR típusú 556-os puskát használt, amelyet az apja vásárolt legálisan, mondták az FBI tisztviselői, és 

az egyik dolog, amit a nyomozók még mindig próbálnak megérteni, hogy Crooks hogyan jutott hozzá az apja lőfegyveréhez.

 Az autójában „kezdetleges” robbanószerkezetek is voltak, mondta egy tisztviselő.

Ezt is ajánljuk a témában

A merénylőről: egy volt osztálytárs és munkatárs azt mondta a CNN-nek, hogy 

úgy emlékeznek Crooksra, mint „a legédesebb srácra”. 

A kolléga szerint Crooks „nem volt radikális”, és soha nem fejtett ki politikai nézeteket a munkahelyén. „Nehéz látni mindazt, ami az interneten zajlik, mert ő egy nagyon, nagyon jó ember volt, aki nagyon rossz dolgot tett. És bárcsak tudnám, hogy miért” – mondta a kolléga.  

Mike Johnson, a képviselőház elnöke azt mondta, hogy 

még nem kapott „kielégítő választ” az amerikai titkosszolgálattól a Trump pennsylvaniai nagygyűlésén történt „biztonsági mulasztásról”,

tudjuk meg.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 187 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2024. július 15. 22:05 Szerkesztve
Semmi érdemlegeset nem tudtunk meg erről a gyilkosról ebből a cikkből, csak hogy "legédesebb". Kezdődik a kimosdatás?
pandalala
2024. július 15. 16:39
Mindenesetre,, elérte amit akart. Lett Wikipédia lapja .... en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Matthew_Crooks Biztos, megérte ..
karakter-2
2024. július 15. 14:15
„a legédesebb srácra” --- mi más lehetne egy zsidó?
kekszalagosautistamarki
2024. július 15. 12:12
Ha egy republikánus gyűlésen kezdesz lövöldözni akkor eltalálsz egy kétgyermekes tűzoltót. Ha egy BLM tüntetésen akkor meg három pedofilt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!