Tűz ütött ki a szatmárnémeti Pannónia Szállóban, a polgármester körültekintőbb őrzést kért

2024. július 31. 20:12

„Nem tartom szerencsés dolognak, hogy oda illetéktelen személyek be tudnak menni" – jelentette ki Kereskényi Gábor.

2024. július 31. 20:12
null

Nyitókép: Pannónia Szálloda Facebook-oldala

A felújítás alatt álló Pannónia Szálló körültekintőbb őrzését kérte Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, miután szerda hajnalban tűz ütött ki az értékes műemléképületben. 

A város jelképének számító, szecessziós belvárosi ingatlan tetőszerkezetében szerda hajnali öt óra körül csaptak fel a lángok, 10-15 négyzetméteren keletkezett kár a fából készült tetőszerkezetben

 – mondta a polgármester. A helyi sajtó beszámolója szerint több gerenda elégett, az okozott kár értéke kétezer lej (158 ezer forint) körüli. A tűzoltók időben megfékezték a lángokat, és megállapították, hogy a tüzet egy eldobott cigarettacsikk okozhatta.

Kereskényi Gábor polgármester az MTI-nek nyilatkozva elmondta: az elsők között szerzett tudomást a tűzesetről, amelyet feltehetően az okozott, hogy illetéktelenek behatoltak az ingatlanba, ők dobhatták el a cigarettacsikket. „Szerencsénk volt, hogy a tűzoltók nagyon hamar a helyszínre siettek, és sikerült eloltaniuk a tüzet” – mondta az elöljáró. Közölte: a hatóságok dolga megvizsgálni, miként következhetett be a tűzeset, az épület biztonságáért a tulajdonos és a kivitelező felel. Kereskényi Gábor hozzátette: az építésvezetőnek és a kivitelezőnek is jelezte szerdán, hogy a jelentős szimbolikus értékkel is bíró ingatlant jobban kell őrizni, és el kell kerülni a hasonló incidenseket. 

Nem tartom szerencsés dolognak, hogy oda illetéktelen személyek be tudnak menni

– mondta az elöljáró, aki szerint a behatolók testi épségüket is veszélybe sodorták, mikor beléptek az épületbe. Közölte, megvizsgálják, miként juthattak be, és őrzik-e az ingatlant.

A polgármester elmondta: pár hete járt az épületben, és a kivitelező arról tájékoztatta, a felújítás jó ütemben halad. Elsőként a földmunkálatokat végezték el, és 300 köbméternyi földet, építkezési törmeléket hordtak ki az épületből, újjáépítették a lépcsőket, restaurálták és újjáépítették a tetőszerkezetet, megtörtént a vízszigetelés, és jelenleg a külső homlokzat felújítása és a nyílászárók cseréje zajlik. A felújítás elkészültének határideje 2025 vége.

„A szatmáriak számára nagyon fontos, mondhatni közösségi identitást alkotó és megtartó tényező ez a szép szecessziós épület, és mindenki nagyon várja, hogy megújuljon, visszakapja régi fényét” – jelentette ki Kereskényi Gábor. Mint mondta, az önkormányzat nemrég felújította a „régi központnak” hívott történelmi belvárost, és jövő év végére a Pannónia Szálló melletti filharmónia épületét is felújítja. A régi központ megújulása a két épület felújításával válik teljessé.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!