Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Trump ítéletének kihirdetése szeptemberig várat magára

2024. július 03. 06:40

Trump teljes felmentést követel és megfogadta, hogy véget fog vetni az ellene folytatott „boszorkányüldözésnek”.

2024. július 03. 06:40
Donald Trump And Joe Biden Participate In First Presidential Debate

Nyitókép: Justin Sullivan/Getty Images

 

Már nyomon követni sem könnyű azoknak a jogi eljárásoknak a számát, amelyek segítségével igyekeznek ellenlábasai ellehetetleníteni még a novemberi választás előtt a republikánusok elnökjelöltjét, Donald Trumpot. A BBC értesülése szerint a New York-i bíró, Juan Merchan, szeptember 6-ra halasztotta Donald Trump büntetésének kihirdetését a „hallgatási pénzes” ügyben, amelyet eredetileg július 11-én tervezett meghozni.

A döntés hátterében az amerikai legfelsőbb bíróság hétfői határozata áll, miszerint az amerikai elnökök nem vonhatók felelősségre a hivatali idejük alatt és azzal kapcsolatban hozott döntéseikért és tetteikért. Trump védői ennek alapján fellebbezésre készülnek, ezért is döntött a bíró a büntetés későbbi kihirdetése mellett.

Az amerikai jogban ez a gyakorlat nem szokatlan, hiszen az ítélethozatal és a büntetés meghatározása között akár hetek, hónapok is eltelhetnek. 

Trumpot májusban 34 vádpontban találták bűnösnek New Yorkban, többek között azért, mert a vád szerint hamis dokumentumokat készített, és Michael Cohennek fizetett pénzeket kampányköltségként tüntette fel, nem pedig ügyvédi díjként.

A vád leglátványosabb eleme a Stormy Daniels pornószínésznőnek állítólagosan adott „hallgatási pénz”, melynek célja a vád szerint az volt, hogy a nő ne hozza nyilvánosságra a 2016-os elnökválasztási kampány idején a Trumppal való állítólagos kapcsolatát.

TELJES FELMENTÉS!

– írta Trump a saját közösségi oldalán, a Truth Socialön, hozzátéve, hogy véget fog vetni ennek a „boszorkányüldözésnek”.

A republikánus elnökjelölt jogi képviselői azzal érvelnek, hogy a volt elnök cselekedeteinek egy része hivatali idejére esett, így mentesülhet a következmények alól. Szakértők azonban úgy vélik, hogy kevés esélye van Trump csapatának az ítélet megváltoztatására.

Joe Biden a legfelsőbb bíróság döntését „veszélyes precedensnek” nevezte, mondván, az aláássa a jogállamiságot

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2024. július 03. 09:11
A szabadság hazája..........
elfújta az ellenszél
2024. július 03. 08:30
Rákosiék nem aprózták így el a dolgot. Most egy nagy koncepciós per helyett van sok kicsi. Amikor Pressman az unokaöccsével, Léderer Sándorral találkozott, nyilván kikérte a tanácsát: ti hogy csinálnátok?
Chekke-Faint
2024. július 03. 07:30
A lipcsik koncepciós perekben a világelsők.
AROON
2024. július 03. 06:51
Hajrá Trump! A libsik mindent IS megtesznek a hatalmuk fenntartása érdekében. Bírósági boszorkányüldözés, hamis vádak, nyerésre álló pártok bemocskolása, lenácizása, betíltása. Tipikus balos hozzáállás! Meg kell mutatni az USA ban is, ahogy Európában is, hogy a normalitásnak van csak jövője, a demagóg neokommunistákkal szemben!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!