Trump a célkeresztben

2024. július 14. 16:51

A kulturális háború halálossá vált, a politikai erőszak az új normalitás?

2024. július 14. 16:51
Donald Trump holds an election rally
Frank Füredi
Frank Füredi
frankfuredi.substack.com

Nyitókép: Rebecca DROKE/AFP

„A nyugati világot soha nem látott mértékű politikai, társadalmi és kulturális polarizáció sújtja. Manapság a politikai nézeteltéréseket háborús provokációnak tekintik. Azokat az embereket, akiket valaha politikai ellenfélnek neveztek, ma gyakran már az ellenségnek. A Donald Trump meggyilkolásának kísérlete a polarizáció korszellemének elkerülhetetlen következménye.

Ezt is ajánljuk a témában

A múltban már több kísérlet is volt az amerikai elnökök és elnökjelöltek meggyilkolására, politikai okokból. Ez a merénylet azonban egészen más történelmi kontextusban történik. A korábbi erőszakos cselekmények – például Reagan elnök meggyilkolásának kísérlete vagy Robert Kennedy meggyilkolása – akkor történtek, amikor Amerika viszonylag egységes volt. A mostanitól eltérően a merénylet célpontjának hívei nem mutogattak a politikai ellenfelekre. A mostanival ellentétben az amerikaiak összességében nem érezték magukat biztonságban.

Napjaink polarizált környezete a politikai és kulturális különbségek halálos elegyének a terméke. A kultúra átpolitizálódása olyan helyzethez vezetett, amikor az alapvető értékkülönbségek már nem kontrollálhatók. Amint azt alább kifejtem, kicsúsznak az irányítás alól azon egyszerű okból, hogy a kulturális konfliktusok odavezetnek, hogy felerősítsék és kitágítsák célpontjaik körét.

Nyilvánvaló, hogy a legtöbb értelmes ember mindkét politikai térfélen elborzad Trump meggyilkolásának kísérletétől. A legtöbb értelmes ember elítél minden politikai erőszakos cselekményt.

Ezt is ajánljuk a témában

De túl sok olyan ember van, aki nem tudja hangsúlyozni az ellenfelei szorult helyzetét. A fősodrú médiától felbuzdulva ellenfeleiket fasisztának, vagy szélsőjobboldalnak írják le. Ezek a kritikák olyan mélyen beépültek, hogy sokan már nem tudnak különbséget tenni a valóság és a politikai fantázia között.

A német komikus, El Hotzo, aki az X-en megjelent bejegyzésével válaszolt, amely azt mondta, hogy »Szerintem teljesen fantasztikus, ha fasiszták halnak meg«, szerencsére a nihilista kultúraharcosok kisebbségben vannak. De ne feledjük, hogy a történtekért mindazokat az intézményeket és eliteket terhelik a felelősség, akik felfegyverezték a kultúrát, hogy segítsék a társadalom uralmát.”

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2024. július 15. 09:22
Trump a célkeresztben" A CIA célkeresztjében!
Lajoss
2024. július 14. 22:17
Feri nagyon okos.😂😂😂
Kovács Ubul
2024. július 14. 21:44
"A fősodrú médiától felbuzdulva ellenfeleiket fasisztának (...) írják le." »Szerintem teljesen fantasztikus, ha fasiszták halnak meg« - ezt éppen a mosZkovita/fidesZes narratíva az ukránokkal kapcsolatban.
Kovács Ubul
2024. július 14. 21:41
"Frank Richards álnéven a Revolutionary Communist Group vezető tagja volt, majd a RCG-ből való kizárása után a Revolutionary Communist Tendency alapítója és elnöke, mely később Revolutionary Communist Party (RCP) néven vált ismertté."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!