Roger Köppel: Orbán békemissziója meghozta első gyümölcseit

2024. július 13. 09:53

A miniszterelnököt kísérő svájci sztárújságíró szerint máris mozdulnak a hadviselő felek.

2024. július 13. 09:53
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

„Rutinos gúnnyal viccelődnek médiumaink Orbán Viktor kijevi, moszkvai és pekingi békemisszióján” – írja a Weltwoche ma megjelent számában Roger Köppel főszerkesztő, aki a magyar miniszterelnököt Kijevbe és Moszkvába kísérte. Hozzáteszi, eközben „a brüsszeli elit steril dühvel tajtékzik”. Úgy látja: mindent elárul róluk, ahogy nekitámadnak egy olyan embernek, aki 

akut világháborús veszély idején nem a fegyverek, hanem a diplomácia nyelvét helyezi a középpontba”.

Márpedig szerinte „Orbán fáradozásai meghozták első gyümölcseiket”, ugyanis „máris mozdulnak a háborúzó felek”: Zelenszkij immáron az oroszok részvételével szeretne béketárgyalást folytatni, pedig a svájci békecsúcsról tárgyalva részvételüket korábban kategorikusan kizárta.

Köppel felemlegeti: mikor a Kremlben megkérdezett egy orosz újságírót arról, hogy diktatúra-e Oroszország, azt a választ kapta, hogy „A világ legjobb demokráciája egy vénember és egy elítélt bűnöző közötti duellben csúcsosodik ki. Úgyhogy annyira nem bánom, hogy a mi rendszerünk, nevezzük akárhogy, egy Putyint produkál”. Bár nem gondolja, hogy ez a válasz lefedné a teljes valóságot, azt azért állítja:

a „nyugati értékekről” és „demokráciáról és autokráciáról” szóló beszéd „visszaesés meghaladottnak hitt gyarmati mintázatokba”.

A svájci sztárújságíró leszögezi: Orbán helytelennek tartja, hogy „két volt szovjet tagköztársaság konfliktusát, melybe károsan beavatkoznak az amerikaiak is, hadjárattá, világégéssé szélesítsék”. Szerinte „ijesztő, ahogy a ma még hangadó európai politikusok ebben botrányt látnak”, ugyanakkor meglepőnek nem meglepő – hiszen Orbán „kritikusait háborúcsinálókként buktatja le, akik ugyan a békéről beszélnek, de az egyre több és több és egyre veszélyesebb fegyver szállításával mindannyiunkra nézve életveszélyes eszkalációt működtetnek”. Emlékeztet: a NATO-csúcson „az anti-Orbánok, akiknek vezetője, Biden beszédében Zelenszkijt összetévesztette Putyinnal, Ukrajnának további fegyverzetet ígértek, köztük atomfegyver szállítására is képes F-16-os repülőgépeket”, s Oroszországgal folytatott „hosszú háborúra” készülnek. Emellett Washington bejelentette azt is, hogy Tomahawk-rakétákat helyez át Németországba, „mintha az valami katonai kirendeltsége lenne”.

„Hol vannak a békemozgalmak, hol van a sajtó?” – kérdezi Köppel, és meg is írja, hogy hol: „A német baloldaliak és zöldek, akik a Szovjetunió nevű gyilkos állammal barátkoztak és démonizálták Reagan amerikai elnököt, ma egy látványos 360, bocsánat, 180 fokos fordulat után a háborúcsinálók és a fegyverlobbik oldalán állnak”. Úgy véli, 

Orbán olyan, mint az utolsó józan ember a háborútól megmámorodott, libalépésben közlekedő hadsereg ellenében”,

s „egyetlen formátummal bíró államférfiként próbálja meg megakadályozni, hogy visszatérjenek az európai történelem legszörnyűbb démonai”. Eközben ugyanakkor európaiak milliószám nem a háborút akarják. „Számukra Orbán Viktor hős. Az ő hangjuk súlya, ez talán több reménységnél, nőni fog” – zárja sorait Köppel.

 

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Conduct
2024. július 14. 00:57
Az m1-en most is megy a propaganda és az agymosás.Ártunk és kormányunk nem hagyja békén az embereket.Köpni kell,pfúj,köpni kell.
frenki-7
2024. július 14. 00:28
Kedves fanyalgók ! Nagyon sz@r 10 év vár még rátok. Békében kell majd élnetek (ha csak gutaütést nem kaptok addig ).
Lajoss
2024. július 13. 18:08
Szegény NER-takony Matykó…hasznosnak mutatni a csüngőhasú ámokfutását…nem egyszerű…🫢
Bastyaelvtars
2024. július 13. 16:48
A fiúk már csapágyasra hajtják magukat a szerkesztőségben , napi 4-5 Orbán felszopó cikket kell lehozniuk, most ez a pártfeladat . Dehat senki nem mondta, hogy a propaganda es bértrollkodas könnyű kenyérkereset....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!