Revízió 2024: a spanyolok átadnak egy szigetet a franciáknak

2024. július 30. 22:59

Kétévente vált gazdát a Fácán-sziget, és most az is kiderült: miként működik ez fegyverropogás nélkül.

2024. július 30. 22:59
null

Nyitókép: Pierre Vernay / AFP

 

A Fácán-sziget, a világ legkisebb közös felügyelet alatt álló területe szerdán ismét gazdát cserél, spanyolból francia tulajdonba kerül a féléves átadás-átvétel ceremóniáján. Ez a ritka esemény lehetőséget nyújt a látogatóknak arra is, hogy megtekintsék az egész (mindössze 200 méter hosszú) szigetet – írta meg az Euronews.

A spanyolországi Irun település és a franciaországi Hendaye feladata a sziget gondozása, amely évente kétszer cserél gazdát. Február 1-jétől július 31-ig Spanyolországé, míg az év másik felében Franciaországé.

Ez a különleges megállapodás az 1618-1648-as harmincéves háború végét követően jött létre, amikor a szigetet semleges területként jelölték ki az új határok meghúzására.

A Fácán-sziget nevét az idők során többször változtatták. A római korban Pausoa-nak hívták, ami baszkul átjárót jelent. Később a franciák Paysans-nak, majd Faisans-nak nevezték el, ami parasztot, illetve fácánt jelent. A Baszkföld Turizmus honlapja szerint a baszkok egy része még mindig Konpantziának hívja, utalva a 17. századi találkozókra, amelyek a szigeten zajlottak.

A látogatók számára ritkán nyílik lehetőség a sziget meglátogatására, többek között az átadás-átvétel napjain, amikor hivatalos ceremóniát tartanak zászlókkal, küldöttekkel és diplomatákkal, vagy örökségtúrák keretében. 

Ez a különleges esemény mindig sok látogatót vonz, akik tanúi lehetnek ennek az egyedülálló történelmi hagyománynak.

***

 

Összesen 204 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2024. július 31. 02:32
A jövő Európába csak úgy lehet stabil, hogy a határokat etnikai alapon rendezik majd lebontják.... ....sok sok lépés...nemzetek föderációja.... 500 éves határszerződések kellenek. Tudunk ""Jobbak"" lenni Indiánál, Kínánál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!