Olimpiai étkezés Párizsban: a szervezők célja az állati eredetű termékek felére csökkentése

2024. július 25. 10:25

Kiegyensúlyozott vegetáriánus menü biztosítására törekszenek.

2024. július 25. 10:25
null

Nyitókép: Aytac Unal / ANADOLU / Anadolu via AFP

A párizsi olimpiai játékok szervezői kiemelt figyelmet fordítanak az alapanyagok beszerzésére, hogy az olimpikonok számára készült fogások 80%-a Franciaországból, helyi kistermelők biogazdaságaiból származzon. Az olimpiai falu étkezdéje 206 ország delegációjára készül, és a nemzetközi konyha mellett a Michelin-csillagos séfek nagy hangsúlyt fektetnek a sportolók étrendjére, valamint az ételérzékenységek figyelembevételére – írta meg a Mindmegette. A szervezők célja az állati eredetű termékek felére csökkentése és egy kiegyensúlyozott vegetáriánus menü biztosítása.

Természetesen a hamburgerimádók sem maradnak kedvencük nélkül, hiszen a kínálatban megtalálható lesz ez az ikonikus fogás is. Bár nehéz elképzelni, vannak olyan sportágak, ahol a dietetikusok szabályzatai nem túl szigorúak, és korábbi olimpiákon is előfordult, hogy a sportolók inkább a gyorséttermi ételeket részesítették előnyben. 

2016-ban például napi limitet kellett bevezetni a hamburgerekre, mert a kereslet komolyan veszélyeztette a gyorsétteremlánc napi ellátását.

Emlékezetes példa a nyolcszoros olimpiai bajnok Usain Bolt esete, aki a 2008-as pekingi olimpia alatt napi 100 McNuggets-et fogyasztott a helyi McDonald’s-ban, így a teljes tartózkodása alatt körülbelül 1000 darabot evett meg. Sok olimpikon azért választja ezeket a gyorséttermeket, mert ismerős ízeket kínálnak, ami kiszámíthatóbbá teszi az étkezést, mint a helyi ételek.

Az olimpiai mozgalom azóta új gasztronómiai irányt jelölt ki, az egészséges és helyi hozzávalókra összpontosítva, minél több növényi alapú étel felhasználásával. Ezzel igyekeznek támogatni az egészséges életmódot, és csökkenteni a gyorséttermi ételek fogyasztását, miközben továbbra is biztosítják a sportolók változatos étrendjét.

 

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­É­r­t­­é­­k­­e­­l­­­d­­ ­a­­ ­­­s­­­z­­e­x­­i­­ ­p­u­­­n­­­c­­­i­­­m­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­𝟖­.­𝐅­𝐔­­𝐍
Perczel Éva
2024. július 26. 05:19
Na, akkor elő kell venni a zöld terroristák módszerét, és a vega szakácsokat oda kell ragasztani a konyha valamelyik sarkába.
panyigai péter
2024. július 25. 20:44
Azt helyeslem, hogy helyi, kistermelői nyersanyagokból dolgoznak, és a francia konyha ellen már csak változatossága miatt sem merülhet föl kifogás; de azon belül hadd döntse el minden sportoló, hogy mit eszik. Ha nem tudja, akkor mitől sportoló? vagy egyáltalán mitől felnőtt ember?
nempolitizalok-0
2024. július 25. 18:04
Vagy tízezer kalóriát nem lehet salátával pótolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!