Nyitókép: Aytac Unal / ANADOLU / Anadolu via AFP
A párizsi olimpiai játékok szervezői kiemelt figyelmet fordítanak az alapanyagok beszerzésére, hogy az olimpikonok számára készült fogások 80%-a Franciaországból, helyi kistermelők biogazdaságaiból származzon. Az olimpiai falu étkezdéje 206 ország delegációjára készül, és a nemzetközi konyha mellett a Michelin-csillagos séfek nagy hangsúlyt fektetnek a sportolók étrendjére, valamint az ételérzékenységek figyelembevételére – írta meg a Mindmegette. A szervezők célja az állati eredetű termékek felére csökkentése és egy kiegyensúlyozott vegetáriánus menü biztosítása.
Természetesen a hamburgerimádók sem maradnak kedvencük nélkül, hiszen a kínálatban megtalálható lesz ez az ikonikus fogás is. Bár nehéz elképzelni, vannak olyan sportágak, ahol a dietetikusok szabályzatai nem túl szigorúak, és korábbi olimpiákon is előfordult, hogy a sportolók inkább a gyorséttermi ételeket részesítették előnyben.
2016-ban például napi limitet kellett bevezetni a hamburgerekre, mert a kereslet komolyan veszélyeztette a gyorsétteremlánc napi ellátását.
Emlékezetes példa a nyolcszoros olimpiai bajnok Usain Bolt esete, aki a 2008-as pekingi olimpia alatt napi 100 McNuggets-et fogyasztott a helyi McDonald’s-ban, így a teljes tartózkodása alatt körülbelül 1000 darabot evett meg. Sok olimpikon azért választja ezeket a gyorséttermeket, mert ismerős ízeket kínálnak, ami kiszámíthatóbbá teszi az étkezést, mint a helyi ételek.