Németországból egyértelmű üzenetet küldtek a Magyarország ellen harcoló spanyoloknak

2024. július 16. 11:56

A FAZ szakírói úgy látják, iparpolitikailag érthetetlen, hogy a madridi kormány miért vet be mindent annak érdekében, hogy megakadályozza az évszázad magyar felvásárlási üzletét.

2024. július 16. 11:56
null

Nyitókép: AFP/Punit Paranjpe

Politikai döntés lesz, hogy ki nyeri meg a Talgo spanyol vonatgyártóért folytatott küzdelmet – állapítja meg a német FAZ nyomtatásban megjelent elemzése. A lap is beszámolt arról, hogy a spanyol kormány mindent bevet annak érdekében, hogy ne a magyar Ganz-MaVag szerezze meg a vállalatot, korábban orosz kapcsolatokra és a kritikus infrastruktúrára, most éppen Orbán Viktor békemissziójára hivatkozva.

Az eladás politikailag lehet, hogy nem célszerű a baloldali madridi kormány szempontjából, ám iparpolitikailag igencsak logikus lenne. A magyarok a pénzen kívül azt is felajánlották, amire a Talgónak sürgősen szüksége van ahhoz, hogy teljesíteni tudja a megrendeléseit: termelési kapacitást

– jegyzik meg a szerzők.

Korábban Carlos Cuerpo gazdasági miniszter először kitért a válaszadás elől, majd elismerte, jelenleg egyetlen cég érdeklődik a Talgo felváráslását illetően, a magyar Ganz-MaVag, amely már konkrét ajánlatot is letett az asztalra. Pedig a kormány mindenféle alkuval próbálja meggyőzni a hazai cégeket, hogy szálljanak be az üzletbe.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­é­­­k­e­l­­d­­ ­­­a­­­ ­s­­z­e­x­­i­­ ­­p­­u­­n­­c­i­­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
Spiritmonger
2024. július 16. 23:51 Szerkesztve
Lesz ez az ajánlat a Ganz-Mávag részéről jóval alacsonyabb is még, ahogy a spanyol kormány folyamatosan beleugat két magáncég üzletébe. Majd rádöbbennek, hogy a spanyol munkásokkal basznak ki, és az nagyon fájni fog nekik.
BBrutus
2024. július 16. 19:50
Ha a Csehek viszik a Talgót, akkor abból hamarosan Skoda lesz. Mi lesz így a spanyol nemzeti büszkeséggel?
pipa89
2024. július 16. 14:06
Iparpolitikailag érthetetlen? Súgok: baloldali kormány veszítene a tegnapelőtt összedőlt gazdaságú magyar nemzeti kormánnyal szemben. Azaz: a globcsik veszítenének Orbán ellenében? Ha látnánk azt, ami Orbán tervező asztalán van, akkor értenénk meg, hogy mi ez a nagy befeszülés. A globcsik már pontosan tudják, hogy ez az üzlet szerves része a magyar tervnek, ahogy minden egyes befektetés, ami az utóbbi időben megjelent Magyarországon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!