Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc

Mint a középkorban: szírellenes pogromok törtek ki Törökországban (VIDEÓ)

2024. július 03. 11:46

A hatóságok mintegy ötszáz embert vettek őrizetbe vasárnap óta.

2024. július 03. 11:46

Nyitókép: Képernyőfotó

Vasárnap este szírellenes zavargások törtek ki a törökországi Kayseriben, miután híre ment annak, hogy egy szír férfi szexuálisan zaklatott egy 7 éves kislányt. 

A tüntetések hétfőn más régiókra is átterjedtek, többek között Isztambulban is tüntettek, válaszul Szíriában is törökellenes tüntetések kezdődtek. A zavargók szír bevándorlók által lakott épületeket, szír boltokat is felgyújtottak. 

A hatóságok mintegy 500 embert vettek őrizetbe

– írta a CNN.

A lap úgy tudja, hogy az eset a szíriaiak által sűrűn lakott Danişmentgazi negyedben található piac egyik nyilvános mosdójában történt, az időközben letartóztatott férfi megerőszakolta szintén szír, hét éves unokatestvérét.

Több rendőr és tűzoltó is megsérült

A közösségi médiában több felvétel is elkezdett terjedni lángoló üzletekről, illetve autókat rongáló és gyújtogató csoportokról. A török sajtóbeszámolók szerint a zavargásokban 14 rendőr és egy egy tűzoltó is megsérült.

Kayseri helyi kormányzója arra szólította fel a helyieket, hogy „viselkedjenek higgadtan, mértéktartással és józan ésszel”.

Az incidens kapcsán Recep Tayyip Erdogan török elnök is megszólalt, „nem szabad az idegengyűlöletet és a menekültekkel szembeni gyűlöletet szítani hazánkban, mert ez nem vezet pozitív eredményekhez” – mondta hétfői beszédében Erdogan, aki a feszültség szításáért a bevándorlásellenes ellenzéket tette felelőssé.

A CNN hozzátette, Törökország minden más országnál több szíriai menekültet fogad be, a legfrissebb adatok szerint nagyjából 3,5 millió szír él az országban. Az ország viszont hosszú ideje küzd a szíriai menekültek teljes körű társadalmi integrációjával. 

A zavargásokról készült egyik felvételt alább tekintheti meg:

 

 

 

 

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:23
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­é­­k­­e­­­l­­d­ ­a­­­ ­s­­­z­­­e­­x­i­­­ ­p­­­u­­­n­­­c­i­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
SzkeptiKUSS
2024. július 03. 16:55
A nyugat keze lába ebben is benne van. Tessék mondani hol segítettünk, mert a szarkavarást nem nevezném annak. Szíria, Irak, Líbia, Egyiptom stb? Kb 3-4 millió nincstelen szír menekült törökben. Ez a balhé nem csak a szír pedofil miatt tört ki, mert azt agyonvernék és az ügy lezárva!-hanem az országra nehezedő menekült teher a valódi ok. Bűnbakok és nem teljesen alaptalanul. Vajon mekkora támogatást kaptak a világtól a hatalmas földrengés nyomorultjai?
Akitlosz
2024. július 03. 16:22
"Mint a középkorban: szírellenes pogromok törtek ki Törökországban" Mert mikor törtek ki a középkorban szírellenes pogromok Törökországban? Hoppá megint tökkelütött.
survivor
2024. július 03. 13:06
Na, ezek kellenek nekünk....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!