Meloni a Kínával való kapcsolatok újraindítását ígéri

2024. július 28. 22:41

A miniszterelnök a kapcsolatok stabilizálására törekszik a pekingi látogatás során.

2024. július 28. 22:41
Italian PM Giorgia Meloni Welcomes President Of Israel Isaac Herzog

Nyitókép: DOMENICO CIPPITELLI/ NURPHOTO VIA AFP

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök ígéretet tett a Kínával való kapcsolatok „újraindítására” hivatalos látogatásának kezdetén, amely azt követően történt, hogy tavaly drámai döntést hozott, miszerint kivonul Peking zászlóshajójának számító Övezet és Út kezdeményezésből – írja a Financial Times.

Ezt is ajánljuk a témában

Meloni vasárnap találkozott Li Csiang kínai miniszterelnökkel ötnapos útja kezdetén, amelyet a közelmúltbeli zavarok után „az új szakasz megkezdésére, a kétoldalú együttműködés újraindítására irányuló szándék demonstrációjának” nevezett.

Az olasz miniszterelnök később egy pekingi olasz-kínai fórumon azt mondta, hogy a gazdasági kapcsolatok megerősítéséhez nagy erőfeszítésekre van szükség, hogy „a kereskedelmi kapcsolatokat tisztességesebbé és mindenki számára előnyösebbé tegyük”.

„Nyilvánvaló, hogy nem titkolhatjuk el a jelentős egyensúlyhiány problémáját, amely Olaszország számára jelentős deficittel jár”

– mondta Meloni.

Meloni és Li hároméves gazdasági tervet írt alá az ipari együttműködés növelésére, valamint az élelmiszerbiztonságról szóló megállapodást. Az olasz miniszterelnök a tervek szerint hétfőn találkozik Hszi Csin-ping elnökkel.

Az olasz kormányfő igyekszik csökkenteni Olaszország kivonulásának következményeit az 1 milliárd dolláros globális fejlesztési beruházási programból, amelyhez Olaszország 2019-ben csatlakozott.

„Meg kell őriznünk kapcsolatainkat Kínával, mivel az olasz export gazdasági fenntarthatósága a Kínával való kapcsolatok minőségétől függ”  – mondta Giuliano Noci, a Politecnico di Milano School of Management munkatársa. 

Michele Geraci, egy korábbi olasz kormánytisztviselő, aki Róma 2019-es csatlakozását szorgalmazta az együttmükődéshez ,azt mondta, hogy Peking valószínűleg szintén szeretné maga mögött hagyni a közelmúltbeli kudarcokat.

 

 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2024. július 29. 08:44
Nocsak a szöszinek szabad kínaiakkal gazsulálni?
Dixtroy
2024. július 29. 07:15
A nőd, miután durván szakított veled, miután ő lépett félre és aztán előadja, hogy maradjatok barátok.
tomekjosef
2024. július 29. 05:45 Szerkesztve
Felelőségteljes hozzáállás. Az ország érdekeit nézi és nem a brüsszeli birodalmi önpusztító elvárásokat.
patriota-0
2024. július 29. 05:39
Ő is csak kullog OV után. Lassan mindenki azt fogja tenni, amit OV mond. És ez így helyes. Hallgasson mindenki az okosabbra. Aki meg hülye, az haljon meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!