Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Megint nem sikerült kormányt alakítani Bulgáriában

2024. július 04. 16:02

Évek óta képtelenek stabil kormányt szervezni a balkáni országban.

2024. július 04. 16:02
null

Nyitóképen: Bojko Boriszov (Nikolay DOYCHINOV / AFP)

 

Újra elbukott egy kormányalakítási kísérlet Bulgáriában. A délkelet-európai országot évek óta politikai bénultság sújtja: egymást követik az előrehozott választások, de soha nem tud olyan többség kialakulni, amiben stabil és tartós kormányzást lehetne létrehozni.

Három év alatt hat parlamenti választást tartottak Bulgáriában,

és könnyen meglehet, hogy hamarosan itt a hetedik is. Kedden a parlamenti képviselők többsége elutasította ugyanis a jobboldali GERB párt kormányalakítási próbálkozását. Bojko Boriszov, a bolgár politikai élet veteránja ezúttal Rosen Zseljazkovot, párttársát bízta volna meg a kormány megszervezésével, de ez sem tetszett a parlamenti képviselőknek.

Ezúttal a török kisebbség pártja volt a problémák fő okozója. Az időközben a második legnagyobb politikai erővé előlépett török párt, a DPS legutóbb egy bolgár etnikumú politikust, Dejan Peevszkit választotta pártelnöknek, eltérő nézetei viszont belső konfliktust szültek, ami miatt a párt képviselői megosztottan szavaztak a kormányalakítás kérdésében. A támogató szavazataik hiányoztak a szükséges többséghez.

„A politikai válság folytatódik”

– jelentette ki lakonikus tömörséggel Rumen Radev köztársasági elnök.

Bojko Boriszov, a GERB vezére az újabb elbukás kapcsán azt közölte: „Bocsánatot kérünk az emberektől, elnézést kérünk a bolgár polgároktól, újra eléjük fogunk járulni”.

Még van elméleti esély valami másféle kormányalakításra az aktuális törvényhozásban, de egyre nagyobb a valószínűsége, hogy ősszel az immár hetedik előrehozott választásra készülhetnek a bolgárok. 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:29
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­­é­k­e­l­d­­ ­a­ ­­s­­z­­e­­­x­­i­­ ­­p­­u­­­n­­c­­i­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Dunhill67
2024. július 04. 18:16
vigyék a bolgár tehenet,a gyurcsánynét (ingyé adjuk)...ő aztán alakítana olyan árnyékszékkormányt,hogy na....még "székfoglalót" is mondana:))
lajajakab11
2024. július 04. 17:05
******************************************************************* ******************************************************************* ** ** MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! ** ** Körönként prémium VODKA " KREMLin Special Metanol " grátisz! ** ** ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! ** ** Haladóknak noviCSOKI ! ** ** »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« ** ** ** A mű-cár üzenete: VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK! ** ** ** !!! Kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak !!! ** ** ******************************************************************* *******************************************************************
contractor-2
2024. július 04. 16:50
Ez a probléma, ha teljesen arányos a választási rendszer és ezért jó a magyar vegyes rendszer, az egyéni képviselői körzetekkel és pártlistákkal. De Bulgária helyett lehetne akár Belgium, vagy Hollandia is ugyanilyen helyzetben és szoktak is lenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!