Még a szakértőket is kiküldi, ha nem elég felkészültek – így változtatta meg a háború Zelenszkijt

2024. július 12. 17:15

Intenzív. Türelmetlen. Alváshiányos. Ismerje meg a háborús idők elnökének könyörtelen világát.

2024. július 12. 17:15
NATO Summit In Washington DC Final Day

Nyitókép: Jakub Porzycki / AFP

 

Volodimir Zelenszkijt 2019-ben azzal az ambiciózus céllal megválasztották meg államfőnek, hogy Ukrajnából egy modern demokráciát varázsoljon, de ezt a célt Oroszország 2022-es inváziója meghiúsította – elmélkedik a Politico szerzője.  Az egykori humorista, Zelenszkij a beiktatásának ötödik évfordulóján adott interjújában elmondta, hogy liberális országot és gazdaságot szeretett volna teremteni. 

A háború azonban megváltoztatta: ma már Putyin meggyilkolásának vágyáról beszél, különösen a légicsapás után, amely Ukrajna legnagyobb gyermekkórházát érte.

Ezt is ajánljuk a témában

Zelenszkij, aki most keményebb és határozottabb vezetőként jelenik meg, folyamatos stressz és fáradtság közepette irányítja az országot. Az interjúkban gyakran inkább

Ukrajna háborús szövetségeseivel kapcsolatos frusztrációiról beszél, és hangsúlyozza, hogy a Nyugatnak többet kell tennie.

Több, az ukrán elnökkel dolgozó hazai és külföldi tisztviselő szerint a vezető éberebbé és határozottabbá vált, kevesebb hibát tolerál, és gyakran gyanakvóvá válik az orosz kísérletek miatt, hogy destabilizálják az ország vezetését.

Ezt is ajánljuk a témában

Zelenszkij szívós mentális állóképessége és képessége, hogy gyorsan megérti a részleteket, nagy erőt jelent számára – állítja a Politico elemzése. Reznikov, korábbi védelmi miniszter szerint az államfő kiváló memóriája és az angol nyelv gyors elsajátítása is segítette őt. Annak ellenére, hogy Zelenszkij politikailag tapasztalatlan volt, és egykori komikusként lépett be a politikába, mostanra természetes vezetővé vált, aki képes szembenézni Putyin Oroszországával.

A háború előrehaladtával Zelenszkij egyre paranoiásabbá vált az orosz merényletkísérletek miatt. 

A NATO-csúcson elmondott komor beszéde is éles kontrasztban állnak korábbi komédiás éveivel – jegyzi meg az angol nyelvű cikk.

Az ukrán nép körében azonban a népszerűsége ingadozik: bár 2022-ben 90%-os támogatottságot élvezett, mostanra ez 60%-ra csökkent a háború elhúzódása és a nehézségek miatt.

 Mindazonáltal Zelenszkij továbbra is kitartóan küzd Ukrajna érdekében, hangsúlyozva a háború igazságos és gyors befejezésének szükségességét.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jandor
2024. július 13. 14:42
"Volodimir Zelenszkijt 2019-ben azzal az ambiciózus céllal megválasztották meg államfőnek, hogy Ukrajnából egy modern demokráciát varázsoljon, de ezt a célt Oroszország 2022-es inváziója meghiúsította – elmélkedik a Politico " Hát nem! Zseléfarokzongorista azzal nyerte meg a választást, hogy letöri az oligarchákat és megköti a békét a keleti tartományokkal.
pandalala
2024. július 12. 23:28
" sexykitty-136 Összesen 11266 komment " 1-2 nap alatt nem csalás, nem ámítás!! ... :-DDDD
pandalala
2024. július 12. 23:17
húbamme', ennyi hülyeséget egy rakáson ... ;-))
irmag2
2024. július 12. 22:19
A törvényességed, ami nincs, mellébeszéléssel nem pótolható!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!