Királyi leszármazottjával hadakozik Románia

2024. július 10. 14:45

A herceg vissza akarta szerezni az egykori királyi birtokokat.

2024. július 10. 14:45
null

Nyitókép: Thomas SAMSON / AFP

 

A román kormány tisztviselői szerdán Máltára utaznak, hogy személyesen követeljék egy szökésben levő herceg kiadását, aki azt állítja, hogy sérülnek az emberi jogai, ha kiadják Romániának – tudta meg a Politico. 

Pál román herceget, (teljes nevén Paul-Philippe Hohenzollernt) az ország egyik utolsó királyának leszármazottját az év elején tartóztatták le Máltán. 

A herceget 2020-ban egy vakmerő terv miatt ítélték el, amelynek célja a régi királyi földek illegális birtokbavétele volt. A férfit akkor három év börtönbüntetésre ítélték.

A szökésben lévő herceget Európa-szerte üldözték, és végül a rendőrség Málta szigetén kapta el. 

Egy máltai bíró eredetileg elutasította a 76 éves férfi kiadását arra hivatkozva, hogy sérülnének az emberi jogai, ha egy romániai börtönben kellene letöltenie a büntetését, mivel az ottani zárkákban rosszak a körülmények. Ezt a határozatot a múlt hónapban hatályon kívül helyezték. 

Jason Azzopardi, a herceg ügyvédje a Politicónak elmondta, hogy szokatlan módon a román hatóságok szerdán tisztviselőkből álló csoportot küldenek Vallettába, hogy közöljék a bírósággal: a herceg emberi jogai nem sérülnek, ha román börtönben tartják fogva.

Az ügyvédje szerint a herceget politikai indíttatásból üldözik.

Pál herceg II. Károly román király unokája, aki 1930-tól 1940-es lemondásáig uralkodott Romániában. A monarchiát 1947-ben a kommunista rezsim eltörölte, a királyi családot pedig elűzte. A herceg azután menekült el az országból, hogy a román hatóságok elítélték őt és több társát, amiért részt vettek egy illegális visszaszolgáltatási tervben, amely korábban a királyi család tulajdonában lévő ingatlanokat érintette. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. július 10. 16:55
Tolvaj német, menjen az US-ba.
letsgobrandon-2
2024. július 10. 16:37 Szerkesztve
A monarchiát 1947-ben a kommunista rezsim eltörölte, a királyi családot pedig elűzte. ------ romulánia azóta is a DK-s komcsik etalonja
rasdi1
2024. július 10. 15:59
Az ügyet természetesennem ismerem, de a "fegyintézetek emberi körülményeire" történő hivatkozások alklmával mindig a tömeggyilkos Breivik jut az eszembe. Akinek az internet-csatlakozás lehetetlensége jelentette az "emberiesség ellenes" bánásmódot. (Egy elzárás pont a külvilággal való kapcsolat megszüntetését jelenti, az internet-csatlakozás pedig maga a kapcsolat a külvilággal.)
Akitlosz
2024. július 10. 15:09
Már régóta nincsenek kommunista rezsimek. Mégsem lettek helyreállítva a királyságok, alkotmányok sehol sem a posztkommunista térségben. Pedig de imádja média az angol királyságot! A sajátját meg utálja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!