Katonai paradigmaváltás Izraelben: megkapták behívóikat az ultraortodox fiatalok

2024. július 21. 17:55

Az első körben ezer, 18 és 26 év közötti fiatal kapja meg a behívót.

2024. július 21. 17:55
Izraeli harckocsik

Nyitókép: JACK GUEZ / AFP

Vasárnap jelentős fordulatot vett az izraeli katonai szolgálat rendszere, amikor az izraeli hadsereg megkezdte az első ultraortodox fiatalok behívását – számolt be a Magyar Nemzet. E döntés a június végén hozott legfelsőbb bírósági határozat következménye, amely megszüntette az ultraortodox közösség katonai szolgálat alóli mentességét.

Az ultraortodox fiatalok, akik eddig mentesültek a kötelező sorkatonaság alól, most először kapják meg a behívót. Az első körben ezer, 18 és 26 év közötti fiatal kapja meg a behívót, a hadsereg különösen azokra összpontosít, akik már tanulnak, dolgoznak, vagy jogosítvánnyal rendelkeznek, mivel őket könnyebben integrálhatják a katonai rendszerbe.

A döntés jelentős társadalmi és politikai feszültségeket generált Izraelben. Míg a legtöbb politikai párt üdvözölte a változást a jogegyenlőség jegyében, az ultraortodox pártok és közösség heves ellenállást tanúsítanak. A rabbik bojkottot hirdettek, és több tiltakozó akció is indult, például útzárak formájában.

Az intézkedés hosszú távú hatásai széleskörűek lehetnek, a következő hónapokban a közélet jelentős figyelmet szentel az ultraortodox fiatalok katonai szolgálatra való bevonásának és annak társadalmi következményeinek.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­é­­­k­­e­l­­­d­­ ­a­­­ ­s­­­z­e­x­­i­­­ ­­p­­­u­­­n­c­i­­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Szvv
2024. július 25. 19:14
Az ingyenélők?…,
alenka
2024. július 21. 21:21
A Hamas terrorist szervezet, Izrael terrorista állam!!!
letsgobrandon-2
2024. július 21. 21:16
dicsak buksi... arabszoponc libsi csanád kazárok idegbetegek lettek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!