Itt a vége: Argentína már nem számít LMBTQ-paradicsomnak

2024. július 09. 10:06

Az új kormány regnálása óta a dél-amerikai országban megnőtt a „szexuális orientációhoz kapcsolódó gyűlöletbűncselekmények” száma.

2024. július 09. 10:06

Nyitóképen Javier Milei beszédet mond a parlamentben. Fotó: AFP / Juan Mabromata

A CNN aggodó hangvételű cikket közölt arról nemrég, hogy Argentínában kezd az LMBTQ közösség helyzete súlyossá válni. 

A lap idézte az aktivistákat, akik szerint 

az „eldurvuló homofóbia” mögött a „szélsőjobboldali” politikai vezetés áll.

Felidézték, hogy május elején két leszbikus pár szállt meg egy Buenos Aires-i panzióban, egy szobában. Nem sokkal később egy férfi betört hozzájuk, és felgyújtotta őket. A négy nő közül csak egy élte túl a támadást, annak köszönhetően, hogy párja a testével védte a lángoktól.

A rendőrség a történtek kapcsán letartóztatott egy 62 éves férfit, aki az épületben lakott. Ugyanakkor az esetet jelenleg nem kezelik gyűlölet-bűncselekményként a hatóságok – bár az LMBTQ-aktivisták állítása szerint a nőket szexuális identitásuk miatt vették célba –, mivel az indíték még mindig nem tisztázott.

Javier Milei kormánya változásokat hozott

Maria Rachid, a Buenos Aires-i ombudsmani hivatal diszkriminációellenes intézetének vezetője, az argentin LMBTQ Szövetség (FALGBT) alapítója a történtek után kijelentette, 

A dolgok megváltoztak Javier Milei új kormányával”.

A CNN felidézte, hogy Milei már a választási kampányában is LMBTQ ellenes retorikát alkalmazott sokak szerint. Novemberben például egy interjúban azt állította, hogy nincs ellene az egyenlő házasságnak, majd utána a homoszexualitást az állatokkal való közösüléshez hasonlította.

Az összeállításban arra is felhívták a figyelmet, hogy az új kabinet regnálása óta megnőtt a dél-amerikai országban a szexuális orientációhoz vagy nemi önkifejezéshez kapcsolódó gyűlöletbűncselekmények száma, 

2023-ban 133 ilyen esetet regisztráltak. 

Pedig korábban Argentína volt Latin-Amerika egyik zászlóvivője az LMBTQ jogok terén. Virágzott a melegturizmus, 2010-ben ez volt az első dél-amerikai – a világon pedig a tizedik – ország, ahol legalizálták az egyenlő házasságot– írta a CNN. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:35
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­é­­­k­­­e­­­l­­­d­­ ­­a­­ ­­­s­­­z­e­­­x­­i­­ ­p­­u­­­n­c­­i­­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Chardonnay99
2024. július 09. 18:11
Gondolom már felpörögtek a Soros szervezetek, beindul hangulatkeltés, az uszítás az argentin kormány ellen. Bezzeg a migrik által elkövetett gyilosságok és nemi erőszakok meg teljesen rendben vannak.
a-gyar-2
2024. július 09. 14:41
A globális finánctőke legimperialistább, legreakciósabb elemei aljas módon a mentál higéniai kezelésre szorulókat használják, ki tolják maguk elött pajzsként KIZÁRÓLAG azért hogy eltereljék a figyelmet az általuk véghezvitt s folyamatosan ma is nap mint nap elkövetett fosztogatasaikról, az emberiség elleni büntetteikről
nempolitizalok-0
2024. július 09. 13:46
A német és svéd bűnözési hullám viszont nem éri el a CNN inegrküszöbét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!