Francia provokáció: mi közük Az utolsó vacsorához?

2024. július 29. 08:06

Nem is kérdéses, a franciák az olimpia megnyitóünnepségén túllőttek a célon Az utolsó vacsora profanizálásával.

2024. július 29. 08:06
null
Novák Miklós
Novák Miklós
Magyar Nemzet

Nyitókép forrása: Orbán Balázs Facebook-oldala

„Egy nap kellett hozzá, de felocsúdott a világ. Mi sem természetesebb, hogy a liberális véleménydiktárok Macron elnökkel az élen az utánozhatatlan francia művészet újabb zseniális megnyilvánulásaként akarják lenyomni a torkunkon a különben is bizarr és megosztó olimpiai megnyitóünnepség provokatív aktusát, Az utolsó vacsora LMBTQ-parafrázisát, ám a kicsit is jóízlésű emberek gyomra nem veszi be az újabb gátlástalan gyalázkodást.

A francia püspöki kart és több francia konzervatív értelmiségit követve a világ számos pontjáról érkeznek a felháborodott reakciók, még a világpolitikában befolyásos üzletember, Elon Musk sem rejtette véka alá a véleményét: »Ez rendkívül tiszteletlen volt a keresztényekkel szemben«.

Csak az olaszok hallgatnak, érthetetlenül.

Egy olasz reneszánsz művész olaszországi alkotása. Hogy kerül az olasz csizma az asztalra, mit keresett egyáltalán Az utolsó vacsora a párizsi olimpia megnyitóünnepségén?

Ha már a vitatott nemi identitásáról is ismert Leonardót tűzték zászlajukra: miért nem a Louvre-ban látható Mona Lisából űztek gúnyt a ferde hajlamú francia impresszáriók? Miért nem érték be azzal, hogy megúsztatták a titokzatos mosolyú hölgy replikáját a Szajnában? Miért nem a Mona Lisát maszkírozták drag queenné (vagy mi a nátha ez az új őrület)?

Ha mondjuk Munkácsy Krisztus-trilógiája esne ehhez hasonló becstelen blaszfémia áldozatául, remélem, a magyar tiltakozás nem állna meg a Déri Múzeum igazgatójának rosszallásánál. Olaszország azonban hallgat.

Hiába költöttek rá egy vagyont és szánták a franciák a gloire egyik megnyilvánulásának az olimpián: vasárnap reggeli hír szerint a Szajnában mégsem lehet nyílt vízi versenyeket rendezni. Persze hogy nem…

Árad a mocsok.”

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Varga Mátyás Zsolt

Mandiner

Idézőjel

Melyiket láthattuk a párizsi megnyitón az olimpiai értékek közül? Törpapa herezacskóinál tart a progresszió, bizony.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2024. július 29. 16:05
Forgács István mondta jól erről a képről: "Egy európai bizottsági gyűlés 2028-ban..."
auditorium
2024. július 29. 13:51
Mivel világszerte nagy felháborodást váltott ki a 4 órás giccses és izléstelen bemutató, másnap már eszkuzálták magukat a rendezők, h. nem az Utolsó vacsora utánzata volt stb. Az erkölcsi kár és inkább a francia GRANDEUR kigúnyolása megmarad.
taltos-25
2024. július 29. 11:03
Miért nem Mohamed prófétát parafrazeálták? Ja mert már aznap égett volna egész Párizs!
google-2
2024. július 29. 10:10
Olaszország, mint Olaszország, a Mona Lisa is Párizsban van, de mi a Vatikán véleménye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!