Ez a közös Korányiékban és abban a szervezetben, amelynek Trump merénylője adakozott

2024. július 15. 05:27

Míg a Progressive Turnout Project számára a merénylet helyszíne kiemelt mozgósítási terep volt, addig az Action for Democracy Magyarországra „csatatérként” tekint.

2024. július 15. 05:27
null

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Trump merénylője ugyanazon a Demokrata párthoz közel álló online adománygyűjtő felületen, az ActBlue-n keresztül adományozott, amin a magyar baloldalnak gyűjtött Korányi Dávid a 2022-es országgyűlési kampányban.

Ezt is ajánljuk a témában

A választás évében a baloldal nem kevesebb, mint 3.014.643.717 forintnyi adományt kapott összesen 11 adományozótól a Korányi Dávidhoz kötődő Action for Democracy (A4D) nevű szervezeten keresztül, a pénzgyűjtéshez pedig Korányiék is az ActBlue nevű progresszív adománygyűjtő oldalt használták.

Az amerikai Szövetségi Választási Bizottság nyilvántartásából kiderül, hogy 2021. január 20-án – Biden beiktatásának napján – Trump merénylője kisebb összeget adományozott az ActBlue nevű demokrata hálózaton keresztül a Progressive Turnout Projectnek, amely azt állítja magáról, hogy „a Demokrata Párt mozgósításának és a demokrácia védelmének szenteli magát”.

De ezen kívül mi a közös a két szervezetben? Érdemes összehasonlítani a saját tevékenységükkel kapcsolatos leírásokat!

A merénylet helyszíne kiemelt mozgósítási terep volt

Progressive Turnout Project saját honlapján azzal büszkélkedik, hogy jelentős hatást gyakorolt a 2022-es kongresszusi választások eredményére. Beszámolójukból kiderül, hogy 

Pennsylvania, a Trump-merénylet helyszíne kiemelt terep volt a szervezet számára, abban az államban ugyanis egyszerre futtatták négy mozgósítási programjukat is.

Az egyik programjukról például a következő jellemzést adták: „981 fizetett területi képviselőt toboroztunk, hogy saját vidéki és külvárosi közösségeikben folytassanak négyszemközti beszélgetéseket a nem következetes demokrata szavazókkal”.

A most történtek fényében jó lenne tudni, hogy az aktivistáik mivel tüzelték a választókat azokban a bizonyos négyszemközti beszélgetésekben.

Egy másik, párhuzamosan futó projektjüket pedig így jellemezték: „A kapcsolati szervezés a közösségi mobilizátoroknak nevezett szavazókra támaszkodik, akik saját hálózatukban megbízható szavazatközvetítőként működnek – mert míg egy idegen kopogtatására nem biztos, hogy válaszolsz, vagy felveszed egy ismeretlen szám hívását, egy barátod üzenete átvághat a zajon”.

Mint írták: „2832 közösségi mobilizátort toboroztunk, akik 210 687 beszélgetést folytattak a ritkán szavazókkal Arizonában, Georgiában, Nevadában, Ohióban, Pennsylvaniában és Wisconsinban”.

Egy ideje már démonizálják Trumpot

A Progressive Turnout Project egyik programjára, melynek neve „Állítsuk meg a republikánusokat” – amellyel tulajdonképpen Trumpot démonizálják –, külön lehet adakozni. Leírásuk szerint a program célja, hogy „Donald Trump radikális jobboldali örökségével szembeni erőfeszítéseket” támogassák vele. 

 

Szerintük erre a programra azért van szükség, „mert a választói részvétel az, amellyel megszabadulunk a republikánusoktól  és tartós változást érünk el”.

Korányiéknak Magyarország egy „csatatér”

Míg a Progressive Turnout Project maga is elismeri, hogy valójában egy kampányszervezet, amely a Demokrata Párt érdekében végez mozgósítást, a Korányi-féle Action for Democracy (A4D) saját honlapján az „aggódó polgárok” szervezetének állítja be magát. Persze, azért a tevékenységük leírása bizonyos pontokon árulkodó lehet.

„A kulcsfontosságú fővárosokban kritikus szakpolitikák mellett foglalunk állást, 

hogy támogatást mozgósítsunk a demokráciapárti szereplők számára, és korlátozzuk a demokráciaellenes szereplőket abban, hogy aláássák a demokratikus intézményeket” 

– írják.

Másutt úgy fogalmaznak: „A helyi ügyek globális ügyekké alakításával 

az A4D a közösség erejét kihasználva fontos mozgósító kampányok finanszírozására képes, majd az erőforrásokat közvetlenül a kulcsfontosságú csatatérállamokban lévő első vonalbeli aktivistákhoz és szervezetekhez irányítja”.

Megint máshol pedig azt írják: „Egy emberközpontú digitális stratégia segítségével, valamint egyszerű, célzott és hozzáférhető elköteleződéssel kiépítjük és mozgósítjuk a demokráciapárti aktivisták online, határokon átnyúló közösségét, hogy támogassuk a demokráciák védelmének frontvonalában álló szervezeteket. Célunk, hogy megszervezzük és aktivizáljuk azokat az érintett polgárokat, akik keresik a demokráciáért folytatott globális küzdelemben való részvétel lehetőségeit”.

Minden sallangtól megtisztítva mindezek alapján az A4D éppen úgy viselkedik, mint egy kampányszervezet, mely mozgósításokat végez választások előtt, mint a Progressive Turnout Project. Csak míg az amerikai szervezet tevékenységének egyik kiemelt fontosságú állama Pennsylvania, addig az A4D Magyarországra tekint hasonlóan.

Ezt az Action for Democracy maga vallja be

saját honlapján, ahol Magyarországot, egy nem túl barátságos hasonlattal, „fő csatatérnek” nevezi:

 


 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zatoicsi
2024. július 15. 09:30
Gyapjas zsidaj geci terrorista szervezetet üzemeltet. Pinochet csinálta jól.
nitsahon
2024. július 15. 08:23
Fogja még CSICSKÁZTATNI Orbán az amerikai VÁLASZTÁST KÖVETŐEN a DEMAGOGRATÁKAT.
ördöngös pepecselés
2024. július 15. 07:07
jó lenne ha minden terrorcsoportnak lenne ilyen oldala mert tudnánk hol fognak robbantani valószínűleg arra használják hogy az internáci elvtársak ne zavarodjanak bele a rengeteg hazugságba amit a propaganda rájuk zúdít
Aegopolis.
2024. július 15. 06:39
Egy picit lehetünk most büszkék, atomvilágháborúval kampányolni azért sokkal menőbb. És még adományt se kellett gyűjteni hozzá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!