Elítélték a náci haláltábort a montenegróiak, a horvátok nagyon bedühödtek

2024. július 25. 20:28

Horvátország kitiltott az országból három montenegrói politikust egy holokauszt-határozat miatt.

2024. július 25. 20:28
null

Nyitókép: Az egykori Jasenovac koncentrációs tábor helyszíne/ Denis LOVROVIC / AFP

Horvátország csütörtökön megtiltotta három prominens montenegrói politikusnak az országba való beutazást, mert támogattak egy holokauszt-határozatot – számolt be a Politico. 

A horvát külügyminisztérium diplomáciai úton arról tájékoztatta szomszédját, hogy Andrija Mandić,  a montenegrói parlament szerbbarát elnöke, Aleksa Bečić, Montenegró miniszterelnök-helyettese és Milan Knežević montenegrói parlamenti képviselő nemkívánatos személyek Horvátországban.

A politikusok elleni lépés azután történt, hogy a montenegrói parlament júniusban elfogadott egy határozatot, amelyben elítélte az akkor náci szövetséges Horvátország által üzemeltetett második világháborús haláltábort.

Az állásfoglalás középpontjában a horvátországi Jasenovacban található második világháborús haláltábor állt, amelyet a náci Németországgal együttműködő horvát usztasa rezsim működtetett. A táborban szerbek, zsidók, romák és más kisebbségek tízezreit gyilkolták meg.

Zágráb akkor élesen bírálta a határozatot, figyelmeztetve, hogy az károsítja a két ország közötti kapcsolatokat, és akadályozza Montenegró európai uniós csatlakozását. 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Horvátországgal való szolidaritásból lemondta podgoricai útját.

Mandić terjesztette be a határozatot, Bečić és Knežević pártjai pedig támogatták azt, miután az ENSZ Közgyűlése külön határozatot fogadott el a bosnyákok ellen Szerbia által elkövetett srebrenicai népirtás elítéléséről. Horvátország támogatta ezt a határozatot.

A trió „magatartása nem tekinthető jóindulatúnak ... és nincs összhangban azzal a deklarált céllal sem, hogy Montenegró az Európai Unió tagja legyen” – jelentette ki csütörtökön a horvát külügyminisztérium.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­é­­k­­­e­­l­­­d­­­ ­a­ ­­­s­z­­­e­x­­­i­­ ­­p­­­u­­­n­c­­i­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
bakafant-28
2024. július 26. 07:14
Minél távolabb kerül az időben az ú.n. "holokauszt",annál többet foglalkoznak vele..Le kéne szállni erről a bicikliről,nagyon unalmas....A világnak ezer más,sokkal fontosabb,aktuális baja van..
alexandrosz-2
2024. július 26. 06:20
No ilyet a zsidócsicska vétótlan köpcös geci zsideszes bandája sosem merne tenni. Zsidó talpat nyalni szeretnek itt a zsidó gyarmaton.
fraktoaster
2024. július 25. 21:23
Na a srebrenicai határozat és ez. A szituáció gyakorlatilag ugyanaz. Ezt is kettős mérce szerint méri az EU és az ENSZ. A feszültség a balkánon meg csak nő és nő...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!