Döntöttek a németek: mutatjuk, melyik amerikai elnökjelölt a legvonzóbb számukra

2024. július 30. 14:53

A három jelöltből egy labdába sem rúghatott náluk.

2024. július 30. 14:53
Kamal Harris, Donald Trump, Joe Biden -  Fotó: Mandiner-szerkesztés

Nyitókép: AFP/Mandiner-szerkesztés

Bár az amerikai elnökválasztást – mint arra az esemény nevéből is következtethetünk – az Egyesült Államokban rendezik meg, a világ számára az esemény súlya oly jelentős, hogy számos egyéb országban is külön kis szavazóbázisai alakulnak ki az egyes elnökjelölteknek. Magyarországon például Orbán Viktor egyértelműen Donald Trumpot támogatja egyrészt a demokraták ellenséges Magyarország-politikája, másrészt Trump béketörekvései miatt.

Nem így azonban a németek: ott az RTL és a Stern megbízásából a Forsa közvélemény-kutató felmérte a németek preferenciáit, és

79 százalékos többséget talált Kamala Harris mellett – számol be a Die Welt.

Donald Trump azonban szinte labdába sem rúghatott a németeknél. Őt csak 13 százalék támogatná, és mindössze 8 százaléknak nincs határozott véleménye.

A Forsa mejegyzi: Harris népszerűsége ezáltal Németországban olyan magas, mint korábban a legnépszerűbb elnököké, Bill Clintoné és Barack Obamáé volt. Valamennyi nemi differenciálódás árnyalja ugyan a képet – a nők 82-8, a férfiak 75-18 százalékos arányban sorakoznak fel Harris, illetve Trump mögé.

A pártpreferencia szerinti bontás további izgalmas következtetések levonására ad módot.

Harrist a leginkább a Zöldek szavazói támogatják, 99 százalékos arányban;

aztán következnek a legnagyobb kormánypárt, a szociáldemokrata SPD szavazói 92 százalékkal, majd a CDU-sok 89 százalékkal és a liberális FDP szavazói 85 százalékkal. A nemrég létrejött, és egyébként a leginkább épp az USA demokrata külpolitikáját elutasító baloldali Sahra Wagenknecht Szövetség szavazói is 52 százalékos többségben szavaznának Harrisre. Az egyetlen kivétel a pártok között – kitalálták – az Alternatíva Németországnak, melynek támogatói 51 százalékban Trumpot preferálják; de még így is akad az AfD-sek között 26 százaléknyi reménybeli Harris-szavazó.

 

 

Összesen 264 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
roccobaba
2024. július 31. 20:27
Helmut forog a sírjàban. Érdekes hogy a sajàt belügyminiszterükről nem kérdezték meg őket? Habàr, a németnek mint nemzetnek màr úgyis annyi!
verkez
2024. július 31. 16:27
Persze.
Csomorkany
2024. július 31. 06:38
Ez majd akkor is jusson eszetekbe, amikor legközelebb szemlézitek a Die Welt kommentfalát!
altercat1
2024. július 30. 19:04
Én is csinálok mindjárt egy "köz"-véleménykutatást...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!