Az a liberális demokrácia, ahol a kommunisták nyernek

2024. július 11. 08:31

A furcsa eredményre a tiszta többségi elven alapuló francia választási rendszer ad választ, éppen az az elem, amely a legtöbb kritikát kapja idehaza az ellenzéki oldalról.

2024. július 11. 08:31
President Macron Meets PM Orban Of Hungary
Szalai Szilárd
Szalai Szilárd
Pesti Srácok

Nyitókép: Remon Haazen/Getty Images

„Most, hogy a teljes nyugati és általuk hazánkba telepített liberális elit kiörömködte magát a francia választás második fordulóján, érdemes megnézni, hogy mitől lesz Franciaország demokrácia, míg Magyarország egy választási autokrácia ezen emberek szemében. Merthogy Franciaországban a vörös csillagos logóval ellátott Francia Kommunista Pártot is soraiban tudó koalíció sikeresen megszerezte a parlamenti mandátumok mintegy 60 százalékát, amely egyébként darabszámra külön-külön kevesebb szavazatot kapott, mint a harmadik helyezett Nemzeti Tömörülés. 

A furcsa eredményre a tiszta többségi elven alapuló francia választási rendszer ad választ, éppen az az elem, amely a legtöbb kritikát kapja idehaza az ellenzéki oldalról.
Alapvetően két párhuzamos felfogás érzékelhető jelenleg a liberális értelmiség soraiban:

1.: Franciaországban győzőtt a demokrácia, mert Macron elnök húzott egy Márki-Zayt, és összefogott azokkal, akikkel megígérte, hogy nem fog. Ennek a sikernek az egyik eredője a tisztán többségi francia választási rendszerben keresendő.

2.: Magyarországon a kormánypártoknak lejt a választási rendszer, mert a vegyes többségi lebonyolításban hangsúlyos az egyéni választó kerületek jelenléte (amit aztán valamelyest kompenzál a listás szavazás), tehát ez egy választási autokrácia, hiszen itt hiába fog össze a liberális kommunistával, mégsem nyer. Meg egyébként is kétharmad, meg mucsa.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nakatomi
2024. július 13. 10:36
"Ennek a sikernek az egyik eredője a tisztán többségi francia választási rendszerben keresendő." Ezzel az állítással vitatkoznék. A kommunisták dominálta pártszövetség sikerét, és egyben a jobboldal vesztét sokkal inkább a KÉTFORDULÓS választási rendszer okozta. Éppen ezért szeretné a hazai baloldal, ha nálunk is kétfordulós lenne a választási rendszer. Ugyanakkor nem igaz az az állítás, hogy az egyfordulós rendszer ab ovo antidemokratikus. Hiszen pl. az USA és az Egyesült Királyság ezt a szisztémát követi.
atti64
2024. július 11. 17:46
MAKRONY EGY BUZI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pelso j.
2024. július 11. 14:24
szilárd, bármi is lett volna a francia választási eredmény, az semmiképp sem befolyásolja pl a hazai államháztartási hiányt, meg pl az üzemanyag árakat. Tehát az ottani eredménybe most már igazán belenyugodhatnátok. Még a baksis marad nektek, még.
Tegnap
2024. július 11. 10:38
Nagy a kupleráj a franciáknál. Macron volt miniszterelnöke, Édouard Phillipe és belügyministere, Gérard Darmanin (mindkettő valamikor Sarkozy jobboldalinak nezezett pártjából) kommunista jelöltekre szavaztak, hogy megállítsák Le Pent. Most sírdogálnak, hogy nem ezt akarták. A legvadabb, izlamofasiszta bolsevikok pedig, Jean-Luc Mélenchon (aki Pol Pot-ot dicsérte) vezetésével, most követelik, hogy kormányt alakítsanak. Lesz ebből még nagy balhé. Kell ez a hülye francáknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!