Aggódik a CNN: minden perccel csökken a demokraták esélye, amíg Biden versenyben van

2024. július 19. 22:06

Már szinte senki nincs a demokratapárti prominensek közül, aki kiállna az elnök mellett, a párton belüli hangulatot ez jellemzi: game over.

2024. július 19. 22:06
Maráczi Tamás

Nyitókép: Joe Biden beszél egy Las Vegas-i konferencián 2024. július 16-án  /  fotó: Kent Nishimura / AFP

 

A Demokrata Párton belüli síri hangulatról ír a CNN elemzése annak kapcsán, hogy Joe Biden minden tanács ellenére sem hajlandó visszalépni az elnökjelölti kampányából, és így gyakorlatilag megpecsételi a balliberális oldal választási esélyeit. 

A liberális televízió két tucat demokratapárti emberrel (demokrata tisztségviselőkkel, fehér házi tanácsadókkal, kampányalkalmazottakkal) beszélt, hogy megismerje a párton belüli véleményeket a kialakult helyzetről. Mint a CNN írja

Biden kampánya már a legelkötelezettebb szövetségeseit is elbizonytalanítja, a közvélemény-kutatási adatok rosszak, 

a párt adományozóinak egy része lelépett, az elnök médiaszereplései pedig továbbtáplálják a kudarc érzetét.

Egyik közeli kampánysegítője elmondta: csalódnak, akik abban reménykednek, hogy visszalép, a rá gyakorolt nyomás pedig még makacsabbá tette Bident, és van egy kör, amely nem engedi lelépni. A bennfentesek szerint a Biden-kampány válságba került, bár Trump republikánus konvenciós beszéde újra arrogánsnak és harcosnak tűnt, ami felvillantott egy kis reményt, hogy ezt Biden képes lehet ellenpontozni.

Mint a megkérdezettek elmondták: sokan szép csendben már távoztak is a környezetéből, úgy vélik sokan, hogy a bukás már elkerülhetetlen. 

Egyre inkább az az érzetünk, hogy game over, vége a játéknak" - mondta Biden egyik segítője.

A kampány felelősei egyre kevéssé a kampányesemények szervezésével vannak elfoglalva, hanem a híreket nézik, az információkat gyűjtik a bukás esélyeiről, és egyre kevésbé készek a nevüket odatenni az eseményekhez, mert már a saját hitelességüket próbálják menteni. A bizalom mélyponton, és a demokrata alkalmazottak arról panaszkodnak a CNN-nek, hogy nem tudják hangoztatni kiábrándultságukat, mert azonnal megkérdőjeleznék a lojalitásukat a pártban. 

A kampányközpontban azonban kitartanak, ott az a meggyőződés, hogy az elnökválasztás valóban a demokrácia sorsát fogja eldönteni, 

Bidennek győznie kell, és 2020-ban is hasonló vészjósló jelek voltak, mégis győzni tudott. 

A kampány finanszírozóinak egy része jelezte: csak akkor folyósít, ha Biden visszalép, mások azonban kitartanak, és emiatt a kampány végigvitele biztosítottnak látszik. Ugyanakkor több donor fél attól, hogy Biden miatt a demokraták elveszítik a Képviselőházat és a Szenátust is. 

A demokrata stratégák megosztottak abban, hogy mennyire vegyék veszélyesnek ezt a helyzetet, ugyanakkor 

a párton belüli hangulat rossz, a Fehér Ház és a Biden-kampány stábjai egymásra mutogatnak, 

a támogatók elégedetlenek, Biden bizalmasai pedig tehetetlenek, mert az elnököt egyelőre nem tudják lebeszélni a kampány folytatásáról. 

Ugyanakkor vannak ellenkező tapasztalatok is: Biden pennsylvaniai kampánya például száguld, rekordszámú önkéntes jelentkezett munkára, van finanszírozás, a stáb igazából azt nem érti, hogy miért ez a hezitálás, amikor minden készen áll. 

Biden kitartó hívei abban reménykednek, hogy sok billegő államban Trump nem tud áttörni, 

és egyes választói szegmensek, így az idősebb választók végül Bidenre fognak voksolni. Ők azt nem értik, hogy a szkeptikusok miért keltenek káoszt a pártban, mikor a győzelem receptje a régi: mindenkinek egy irányba kellene húznia a lapátot.

--

 

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­­­é­­­k­e­l­­­d­­­ ­­a­ ­s­­­z­­­e­­x­­­i­­­ ­­­p­­­u­­n­­c­i­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Reszelő Aladár
2024. július 20. 18:46
Mintha csak az az apróság nem lenne fontos, hogy alkalmas-e a tag még 4 évre. Mindegy a lipsik el fognak menni szavazni egy vén fehér férfira, nehogy egy vén fehér férfi kerüljön a hatalomba.
zakar zoltán béla
2024. július 20. 09:35
a mann poor
Skywalker_bp
2024. július 20. 07:26
Kamala harris-re annyian sem szavaznának, ahányan szegény lejárt szavatosságú Bidenre
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!