Vietnammal szövetkezne tovább Putyin

2024. június 20. 10:30

Az orosz elnök a vietnami kommunista vezetéssel találkozik, tovább bővítik az átfogó stratégiai partnerséget.

2024. június 20. 10:30
Maráczi Tamás

Nyitókép: Vlagyimir Putyin és  To Lam elnök a vietnami elnöki palotában Hanoiban 2024. június 20-án  /  fotó: Kristina Kormilitsyna / POOL / AFP

 

Katonai tiszteletadással fogadták csütörtök reggel Hanoiban az orosz elnököt. Vietnam kommunista vezetése Putyin „elvtársat" barátként üdvözölte, és gratulált neki elnökként való újraválasztásához és az általa teremtett belpolitikai stabilitáshoz. 

Vlagyimir Putyin 

orosz prioritásnak nevezte a Vietnammal kiépített átfogó stratégiai partnerséget,

és a vietnami részvételű Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével (ASEAN) való kapcsolattartást.

Az orosz elnök kétállomásos ázsiai útja először Észak-Koreába vezetett, ahol a kommunista vezetéssel egy védelmi megállapodást kötött, majd Vietnam a második vizit. A CNN értékelése szerint a kétnapos út célja olyan gazdasági, politikai és katona egyezményeket kötni, amelyekkel Moszkva oldani tudja a nyugati szankciók okozta károkat.

Ezt is ajánljuk a témában

A Vietnammal tavaly szorosabb diplomáciai kapcsolatba kerülő és kereskedelmi viszonyait megerősítő Egyesült Államok élesen bírálta a Putyin-vizitet, jelezve, hogy 

egyetlen államnak sem kellene teret biztosítania az orosz elnöknek az ukrajnai háborúja népszerűsítéséhez. 

Amerika az elmúlt években vámkedvezményeket biztosított a vietnami exportcégek számára, a politikai kapcsolatokat megerősítette Hanoival, a  csendes-óceáni régióban a régi szövetségesek mellett Washington egyre inkább számít Vietnamra a növekvő kínai befolyás ellensúlyozásában.

Vietnam azonban el nem kötelezett állam, neutrális külpolitikával, amely nagy mozgásteret biztosít számára 

– így lehetséges, hogy Hanoi tavaly vendégül láthatta Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnököt, most pedig az orosz államfőt is. A vietnami vezetés célja az orosz diplomáciai szál megerősítését túl az lehet, hogy ezzel közelebb kerülhet már fontolgatott céljához, a BRICS-államok szövetségébe való jelentkezéshez.

Putyin is alaposan kihasználja a publicitást: ötödik elnöki ciklusának megkezdése óta, vagyis május óta Kína után Észak-Koreába és Vietnamba látogatott, ezzel is 

lazítva nemzetközi elszigeteltségét, hiszen nem utazhat bárhova, 

a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) letartóztatási parancsa van érvényben ellene Ukrajnában elkövetett háborús bűnök miatt – emlékeztet a Reuters.

 

 

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. június 20. 15:29
Ne b. azoknak van a legnagyobb létszámú hadserege és lélektanilag egyszer már Kiherélték a JI Joe-kat meglehetősen emlékezetesen. (nekem viszont tartoznak még egy akciós biciklivel)
verkez
2024. június 20. 11:57
Ott a körmnyéken még vannak rendezetlen számlák.
kokrowatz-0
2024. június 20. 11:50
már megpróbálták rájuk sózni a su-57-est, de a gyenge minőség miatt elálltak a vásárlástól.
Giovanni
2024. június 20. 11:30
Nem is tudtam. Vietnamban még kommunizmus van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!