Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Vallott a holland terrorelhárítás, ez a két dolog fenyegeti a nyugati társadalmat a leginkább szerintük

2024. június 13. 07:06

A gázai háború csak rontott a helyzeten.

2024. június 13. 07:06
State Visit Of The King And Queen Of The Netherlands - Day Two

Nyitókép: Max Mumby/Indigo/Getty Images

A terrorfenyegetettség Hollandiában az elmúlt hónapokban enyhén nőtt, továbbra is a radikális iszlám, és a szélsőjobboldali mozgalmak jelentik a legfőbb veszélyt a holland nemzetbiztonságra nézve – olvasható a holland terrorelhárító ügynökség (NCTV) szerdán közzétett jelentésében.

A dzsihadizmussal kapcsolatban az NCTV-jelentés a gázai háborút és a Korán meggyalázásával kapcsolatos incidenseket említi, mint fő tényezőket, amelyek hozzájárulnak a radikális iszlám propagálásához, és az ehhez kötődő erőszakos cselekményekhez. Az európai dzsihadista hálózatok egy része továbbá önállóan működik, mások pedig kapcsolatban állnak a világ más részein működő radikális csoportokkal.

A hatóságok különösen aggályosnak tartják azon fiatalok növekvő számát, akik az interneten radikalizálódnak, a kialakult hálózatokon kívül.

Az ügynökség felhívta a figyelmet a jobboldali szélsőségekkel kapcsolatos nemzetbiztonsági kockázatokra. „A jobboldali terrorista online környezetben néha még a nagyon fiatalok is erőszakos fenyegetést jelentenek. Az ideológiai meggyőződések egyre kevésbé számítanak ebben a tekintetben, hanem inkább erőszak és a sokkolás iránti vágy készteti arra ezeket a fiatalokat, hogy az online jobboldali terrorista csevegőcsoportokban kössenek ki” – olvasható a jelentésben. 

Az NCTV hozzáteszi, hogy a szélsőjobboldali mozgalmak főként olyan csoportokból állnak, amelyek célja, hogy eszméik és értékeik váljanak társadalmi normákká. Ezek a csoportok kicsik, de több esetben széles online térrel rendelkeznek. A jelentés szerint ezeknek az eszméknek a szélesebb körű elfogadása a hivatalos intézmények elleni elégedetlenség növekedéséhez vezethet.

Az NCTV aggodalmát fejezte ki a holland intézményellenes mozgalmon belüli erőszak kockázata miatt is. Míg e mozgalom nagy része a kormánnyal szembeni bizalmatlanság terjesztésére és a jobboldali eszmék népszerűsítésére összpontosít, egy kisebb frakció a „gonosz elit” elleni erőszakot támogatja.

A baloldali szélsőségességet, bár jelenleg kisebb fenyegetésnek számít, szintén figyelemmel kíséri a terrorelhárítás. A jelentés szerint ez a mozgalom főként aktivizmuson keresztül fejezi ki magát, de tagjai „néha keményebb eszközökhöz is folyamodnak”. Példaként említi, hogy a baloldali szélsőségesek csatlakoztak az egyetemeken tartott palesztinbarát tüntetésekhez, „amelyeket egyes esetekben a rendőrség elleni erőszak kísért”.

Az NCTV azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az új jobboldali kabinet megalakulása a szélsőbaloldal aktivitásának növekedéséhez vezethet.”

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:00
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­é­­­k­­­e­­l­d­­ ­­­a­ ­­­s­­z­­­e­x­i­ ­p­u­n­c­­­i­­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
papamaci57
2024. június 13. 12:13
Már megint az a fránya szórend- "Vallott a holland terrorelhárítás, ez a két dolog fenyegeti a nyugati társadalmat a leginkább szerintük" HELYESEN: Vallott a holland terrorelhárítás, szerintük ez a két dolog fenyegeti a nyugati társadalmat leginkább.
Beszélgető
2024. június 13. 09:36
Ezt nem értem, hol van az Orbán??? Eddig minden testnyílásukból a magyar nácizmus réme folyt, most meg muszlim? Ott még tart a választás??
google-2
2024. június 13. 09:32
Akcióra reakció. Ha nem lenne már itt a sok radikális iszlamista, nem lenne békésebb a közélet vajon? Ameddig a piros hangyákat és a fekete hangyákat külön edényben tartották, addig békések voltak, de amikor egy helyre terelték őket, felbolydultak. Nem nagy dolog ez, csak tudomány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!