Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Újra Úzvölgyébe készülnek a magyarellenes román provokátorok

2024. június 03. 12:11

„Istennel megyünk előre a Román Nemzet Győzelméért!” – írta Mihai Tîrnoveanu.

2024. június 03. 12:11

Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Június 13-án ismét az úzvölgyi katonatemetőbe vonul a Calea Neamului (A Nép Útja) – számolt be róla a Maszol.

Istennel megyünk előre a Román Nemzet Győzelméért!

Úzvölgyében leszünk Urunk Mennybemenetele napján, a Hősök Napján, csütörtökön, június 13-án, 17 órakor” – írta Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului vezére.

Ez történt tavaly

Tavaly július elején a Calea Neamului egyesület szervezésében mintegy százan érkeztek meg az előre meghirdetett időpontra az úzvölgyi katonatemetőhöz, és százötven fakeresztet állítottak a korábban illegálisan elhelyezett, majd bírósági döntés hatására eltávolított ötven betonkereszt helyett.

Mint ismert, a Bákó megyei Dormánfalva (Dormănești) korábban azoknak a román katonáknak állított önkényesen emléket, akikről azt tartják, hogy ott vannak eltemetve, azonban csakhamar kiderült, és

még a román hatóságok is elismerték, hogy az első és második világháborúban elesett román katonákat nem ott, hanem a comănești-i hősök temetőjében helyezték örök nyugalomra.

A lap emlékeztetett: április végén vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség az úzvölgyi temető ügyében tavaly ellene indított büntetőeljárást. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke akkor a Maszol megkeresésére elmondta, megfellebbezik a döntést.

Legutóbbi székelyföldi akciójukon, március 21-én Târnoveanu és csapata Sepsiszentgyörgy főterén órákon keresztül, rendkívül hangosan bömböltette a román hazafias dalokat, zavarva ezzel a környékbeli intézmények és iskolák tevékenységét, de a közeli katolikus temetőben éppen zajló temetés békéjét is feldúlta.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szvv
2024. június 05. 12:54
Mindehol vannak idegbeteg faszcibálók..
backsplash
2024. június 04. 18:11
Műtrágya, gázolaj, gyújtószerkezet. A sűrűjébe.
konfucius
2024. június 03. 23:04
És kit vagy mit akarnak legyőzni ezek a kretének? És miért nem fogadja őket ott vagy százezer magyar, vasvillákkal? És eleve miért nem vagyunk ott Erdélyben másfél helyett tíz és fél millióan mi magyarok? Ezeknek a kreténeknek attól ilyen nagy a pofájuk, hogy tudják, ők vannak többen. Ezen pedig rajtunk kívül senki nem tud pozitív irányban változtatni.
grenki-2
2024. június 03. 14:49
Rohadt patkány állatok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!