Túléli-e a német kormány a brutális EP-választási vereséget?

2024. június 10. 19:46

Franciaország után újabb európai nagyhatalom vezetése bukhat.

2024. június 10. 19:46

Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Súlyos kételyeket vet fel elemzésében Olaf Scholz németországi koalíciójának életképessége kapcsán a POLITICO. A brüsszeli lap leírja: Scholz kancellár szociáldemokratái (SPD) „több mint egy évszázada nem értek el ilyen rossz eredményt országos választáson”, emellett „a Zöldek támogatottsága közel felével csökkent”, s ezek a siralmas eredmények 

valószínűleg újból kérdéseket vetnek majd fel a kormány stabilitásával kapcsolatban”.

A lap szerint a szociáldemokrata-zöld-liberális koalíció nem igazán tudott válaszokat adni az ország előtt álló kihívásokra, mint „a menekültügyi rendszer mélységes működésképtelensége” vagy a stagnáló gazdaság. Emellett az, hogy a kormányon belül az ukrajnai háború vagy épp a költségvetés kapcsán folyton állt a bál, folyamatosan spekulációra adott okot annak kapcsán, hogy túléli-e a koalíció a soron következő, 2025-re tervezett Bundestag-választást, vagy már azelőtt összeomlik.

A POLITICO arról is beszámol, hogy ez az EP-eredmény különösen megalázó Scholz számára, aki „siralmas népszerűségi adatai ellenére ragaszkodott ahhoz, hogy ő legyen a kampány arca a párt EP-csúcsjelöltje, Katarina Barley mellett”.

Barley a „keserű” eredményt értékelve burkoltan oda is szúrt a kancellárnak: „Teljesen világos, hogy nem kaptunk hátszelet” Berlinből – mondta.

(Az EP-alelnökként dolgozó Barley egyébként nem csak pártelnökének, de Magyarországnak is nagyon szeret beszólogatni.)

Ezt is ajánljuk a témában

A lap emlékeztet: bár a német kormányok ritkán szoktak idő előtt megbukni, a jelenleg kormányzó koalíciót a szokásosnál ingatagabbá teszi az, hogy nem a szokásos kettő, hanem három párt alkotja.

Emellett felmerül az is, hogy a vasárnap összesen alig 30 százalékos támogatottságot begyűjtő kormány nem vesztette-e el legitimitását.

A POLITICO figyelmeztet arra is, hogy „hasonló kételyek vezették Emmanuel Macron francia elnököt arra, hogy Marine Le Pen szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülésével szembeni vasárnapi hervasztó vereségét követően új parlamenti választást írjon ki”.

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ma is bukik a Zorbán...
2024. június 11. 11:02
Mindegy, túléli -e (ez) a bolsevik rezsim. Hiszen a helyébe csak a -még talán náluk is rosszabb- CDU/CSU, az aljas kollaboráns áruló banda kerülhet. Én személy szerint Scholz-ot a kisebbik rossznak tartom, benne még látok emberi vonásokat a Weber-féle politikai szörnyetegekkel szemben.
letsgobrandon-2
2024. június 11. 00:46
nem kellett volna a jenkik seggét nyalni
Csubszi
2024. június 10. 23:27
Két bukott díszpinty!
Nasi12
2024. június 10. 23:23
Amerika mindig nyer. Most éppen egy rogyadozó német francia tengellyel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!