Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Több vezető is háborús úszításra használta fel a D-nap évfordulóját

2024. június 06. 20:05

Joe Biden amerikai elnök Emmanuel Macron francia elnökkel, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és más mélttóságokkal ünnepelte együtt a normandiai partraszállás 80. évfordulóját.

2024. június 06. 20:05

Nyitókép: Ludovic MARIN / AF

„A demokrácia soha nem garantált. Minden nemzedéknek meg kell őriznie, meg kell védenie és harcolnia kell érte”– jelentette ki Joe Biden, majd az orosz–ukrán háborúval vont párhuzamot a normandiai partraszállás 80. évfordulóján.

Ezt is ajánljuk a témában

Biden kiemelte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy zsarnok, és arra szólította fel a világot, hogy segédkezzenek a szövetségeseknek megmenteni a demokráciát az oroszoktól.

Az Oroszországgal kapcsolatos megjegyzéseiben Biden a szövetségesek példáját méltatta a második világháborúban – elmulasztva megemlíteni, hogy szovjetek kulcsfontosságú szövetségesek voltak a tengelyhatalmak elleni harcban –, és azt mondta, hogy a NATO folytatta ezt az erőfeszítést. Joe Biden a beszédében gyakran úgy fogalmazta meg a gondolatait, mintha éppen világháború lenne – írja a Magyar Nemzet.

Egyszerűen elképzelhetetlen, hogy magadjuk magunkat a zsarnokoknak és meghajoljumk a diktátorok előtt”

– mondta az amerikai elnök. 

Emmaneul Macron szinte pontosan megismételte Joe Biden beszédét, és ő is párhuzamot vont a normandiai partraszállás és az orosz–ukrán háború között.

Köszönöm az ukrán népnek a bátorságát, a szabadság iránti szeretetét! Mi itt vagyunk, és nem gyengülünk meg

– fogalmazott a francia államfő. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és feleségét, Olena Zelenszkát ováció fogadta, amikor megérkeztek az Omaha Beach-i ünnepségre, miközben második világháborús gépek repültek felettük.

Ezt is ajánljuk a témában

A szövetségesek akkor Európa szabadságát védték, és az ukránok most is ezt teszik. Akkor az egység győzött, és az igazi egység ma is győzedelmeskedhet 

– jelentette ki az ukrán elnök. 

 

Emmanuel Macron francia elnök beszédét az eseményről itt tudja megnézni:

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. június 07. 09:51
80 éve a normális, szabadságszerető, békepárti világ összefogott a náci agresszor ellen. Csak a csatlósok, köztük a jobboldali Horthy támogatta Hitlert. Jelenleg a normális, szuverenitáspárti, békeszerető világ összefog a ruszki agresszor ellen. csak a jobboIdaIi CSATLÓS ÓRBÁN támogatja a háborús bűnös Putyint.
Tommaso
2024. június 07. 09:51
80 éve a normális, szabadságszerető, békepárti világ összefogott a náci agresszor ellen. Csak a csatlósok, köztük a jobboldali Horthy támogatta Hitlert. Jelenleg a normális, szuverenitáspárti, békeszerető világ összefog a ruszki agresszor ellen. csak a jobboIdaIi CSATLÓS ÓRBÁN támogatja a háborús Putyint.
Hajnóczi Kristóf
2024. június 07. 08:50
Azzal vajon tisztában vannak ezek a nagyokosok, hogy a dé nap meg az egész 3. front csak a szovjet-náci háború mellékhadszíntere volt, és nem valósulhatott volna meg csak a szovjet ellentámadás árnyékában? Költői kérdés...
Palatin
2024. június 06. 23:58
Ha valóban "csak" Ukrajnáról lenne szó, akkor a Nyugat a békekötés irányába mozogna. De nem Ukrajnáról, hanem a Nato "becsületéröl" bruhahaha. , csak vicc.., komolyan-vehetöségéröl, hitelességéröl van szó. A Nato-nak már semmilyen más célja nincs, mint Oroszországot azért térdre kényszeríteni, mert "MEGIGÈRTÜK, és a világ, - és föleg Kína -, ki fog röhögni bennünket, ha ekkorákat blöffölünk". Gondoljunk bele, micsoda kelepcébe lavírozta saját magát a Nyugat Két eset lehetséges: Vagy legyözni az oroszokat, azaz világháború, vagy a szégyen, hogy a Nato nagyokat blöfföl Egy harmadik megoldás is van, hogy jön Trump és azt mondja: "Vlagyimir, rendezzük a dolgokat. Az a hülye Biden nagy gubancot csinált, de se te, se én nem akarunk világégést, igaz?" És megegyeznek Ezt Trump megteheti, de Biden nem, mert az nemcsak örá, hanem az USA-ra is szégyen lenne. Igy viszont senkit nem érne komolyabb arcvesztés. Remélem rájönnek erre a kibúvóra. Tulajdonképpen ezért lenne fontos, hogy Trump gyözzön
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!