Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Szabó Zsolt lehet az egyik új tagja a holland kormánynak

2024. június 14. 07:25

Két magyar származású tagja is lehet az új holland kormánynak.

2024. június 14. 07:25
Geert Wilders/Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP

Nyitókép: Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP

Hosszas huzavonát követően a holland parlamenti választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) május közepén megállapodott a koalíciós kormány létrehozásáról három jobbközép párttal, a Szabad Demokrata Néppárttal (VVD), az Új Társadalmi Szerződés (NSC) pártjával illetve a Gazdák és Polgárok Mozgalmával (BBB). A tárcák közül kilencet a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) tölthet be, idesorolható a menedék- és migrációügyi, az egészségügyi vagy a gazdasági minisztérium. Mint az a HVG cikkéből kiderült, a kormánynak több magyar származású tagja is lehet. 

A digitalizációért felelős államtitkárnak Szabó Zsolt digitalizációs szakértőt, cégvezetőt jelölték. Szabó a jobboldali-liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) tagja, 2003 és 2006 között a párt képviselője is volt. Szabó Zsolt államtitkárként olyan területekért lesz felelős, 

mint a kormányzati rendszerek biztonsága, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kormánypolitika, valamint a dezinformáció és álhírek elleni intézkedések. 

Emellett az államtitkárság hagyományosan felügyeli a Hollandia karib-tengeri területeivel való kapcsolatokat is. Egy másik magyar származású politikus, aki kormányzati pozíciót kaphat, a Magyarország tiszteletbeli konzuljának kinevezett, anyai ágon magyar származású 46 éves Dirk Beljaarts. Várhatóan ő lesz a vállalkozói- és iparkamara elnöke, és a gazdasági tárcát irányíthatja majd.

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ThunderDan
2024. június 14. 11:10
Tényleg, most hogyan van? Amszterdam vagy Hága?
ipolypart2
2024. június 14. 10:51
Ha nem sikerül Brüsszel, akkor egyelőre jó lesz Hága is. Ria, ria Hungária.
lendvaiildiko
2024. június 14. 09:06
Ha nem is Brüsszel, de már közelít a Budapest Expressz!
stormy
2024. június 14. 08:42
"Szabó a jobboldali-liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) tagja," szabó... liberális.. jó lesz az shaulnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!