Geert Wilders helyett ő lehet Hollandia új miniszterelnöke!

2024. május 28. 16:56

A hírszerzés korábbi vezetőjét, Dick Schoofot jelölik a kormányzásra készülő pártok.

2024. május 28. 16:56
Dick Schoof  fotó Bart Maat / ANP / AFP

Nyitókép: Bart Maat / ANP / AFP

Az újonnan alakult holland kormánykoalíció kedden bejelentette, hogy a hírszerzés korábbi vezetőjét, Dick Schoofot jelöli miniszterelnöknek.

A 67 éves Schoof jelenleg az igazságügyi és biztonsági minisztérium főtitkára, korábban pedig a holland hírszerző szolgálatot, a terrorelhárító ügynökséget valamint a nemzeti bevándorlási hivatalt vezette. 

Schoof, aki 2019-ig a Munkáspárt tagja volt, 

ideális jelöltnek tűnik ahhoz, hogy végrehajtsa az új, négypárti kormánykoalíció szigorított menekültpolitikára és a szervezett bűnözés elleni hatékonyabb fellépésre vonatkozó terveit.

Csaknem hat hónappal a holland parlamenti választások után a választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) május közepén megállapodott koalíciós kormány létrehozásáról három jobbközép párttal, a Szabad Demokrata Néppárttal (VVD), az Új Társadalmi Szerződés (NSC) pártjával illetve a Gazdák és Polgárok Mozgalmával (BBB).

A PVV vezetője, Geert Wilders, a NOS holland napilapnak kedden azt mondta, hogy Schoof „nagyon erős ember, aki a négy párt bizalmát élvezi, de egyben a pártok fellett is áll.”

Dilan Yesilgöz ügyvivő igazságügyi miniszter, a Szabad Demokrata Néppárt vezetője olyan emberként jellemezte a miniszterelnök-jelöltet, aki nagyon jól tud kapcsolatokat teremteni. „Ő lesz négyünk jelöltje és minden holland ember miniszterelnöke” – mondta.

Pieter Omtzigt, az NSC vezetője szerint Schoof „nagyon sok releváns tapasztalattal” rendelkezik „fontos politikai területeken”, BBB elnöke, Caroline van der Plas pedig méltatta a jelölt szaktudását biztonságpolitikai kérdésekben.

A miniszterelnök-jelölt a délután folyamán sajtótájékoztatót tart a négypárt koalíció vezetőivel közösen. A kormány június végén kezdheti meg működését.

A holland kormányt jelenleg ügyvivőként Mark Rutte vezeti.

(MTI)

 

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. május 29. 17:17
Szóval az van, hogy Hollandia eddig az a hely volt, ahol mind1 mi a választás vége, Mark Rutte lesz a miniszterelnök. Mostantól pedig az a hely lesz, ahol valaki olyan lesz a miniszterelnök, akire konkrétan senki sem szavazott. Tessék mondani, akkor minek ezt a demokrácia ostobaságot játszani, ha végül nem az lesz amit az emberek akarnak? Álnaiv a kérdés.
CsakOlvas
2024. május 28. 19:07
Schoof egy tapasztalt vén róka(kb. a holland Pintér), nekünk jobb, ha ő lesz a min.e., mint a támadható Wilders, és ezt szerencsésen ő is belátta. Gyakorlatilag "kieszkuzálták" Ruttéékat, lássuk a folytatást :)
Akitlosz
2024. május 28. 18:40
Aki a pártok felett áll őmögötte nem állnak pártok, mivel ugye alatta vannak. Ez néha lehet előny, de általában nem az.
Héja
2024. május 28. 17:58
Az efféle "demokráciákban" nem a győztes lesz a kormányfő. Miért is nem lep meg?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!