Rekordszámú panaszt tettek diszkrimináció miatt Németországban

2024. június 25. 17:38

Jócskán megugrott a rasszista incidensek száma – írja a Deutsche Welle.

2024. június 25. 17:38

Nyitókép: Nicolas Economou / AFP

Németországban az éves diszkriminációs jelentés 22 százalékos emelkedést mutat az esetek számában.

Egy diszkrimináció elleni küzdelemmel foglalkozó kormányzati ügynökség rekord számú panaszt regisztrált 2023-ban. Ezek körülbelül 40 százaléka valamiféle rasszizmusra vonatkozott,

 míg nagyjából egynegyede a fogyatékkal élőket vagy krónikus betegeket célozta meg – írja a Deutsche Welle.

A német kormány diszkrimináció elleni ügynöksége (ADS) 10 772 panaszt regisztrált 2023-ban, ami az eddigi legmagasabb éves szám, és 22 százalékos növekedést jelent az előző évi adatokhoz képest.

„Az esetszámaink riasztó tendenciát mutatnak” – mondta Ferda Ataman, az ügynökséget vezető biztos kedden Berlinben, miközben bemutatta a jelentést. „Több ember első kézből tapasztalja meg a társadalmi polarizáció és radikalizáció növekedését. A helyzet súlyos.” Ataman szerint nemcsak bulizás közben Sylt szigetén vagy nyilvános fesztiválokon — utalva két közelmúltbeli, jelentős nemzeti és néha nemzetközi médiafigyelmet keltő esetre.

Ezt is ajánljuk a témában

Milyen típusú diszkriminációk voltak a leggyakoribbak?

A panaszok legnagyobb része, nagyjából 3400 eset vagy az összes panasz 41 százaléka, rasszista diszkriminációra vonatkozott.

Ezt követték a fogyatékossággal vagy krónikus betegséggel kapcsolatos diszkriminációról szóló panaszok, amelyek száma meghaladta a 2000-et.

A nemi vagy nemi identitás alapján történő diszkrimináció is gyakori volt, évi közel 2000 panasszal. Az ügynökség emellett növekedést regisztrált az életkor, vallás vagy világnézet, valamint a szexuális orientáció alapján történő diszkriminációs panaszokban is.

Hol történtek az esetek?

Az esetek több mint negyede, 2646, a munkahelyről származott. Ezután következtek a mindennapi életből származó esetek: például étteremben, szupermarketben vagy a tömegközlekedésen történtek, több mint 1500 panasszal. 

Végül 1146 panasz érkezett a közintézményekből és kormányzati ügynökségekből, diszkriminációt miatt, míg több mint 400 panasz a rendőrséggel vagy az igazságszolgáltatási rendszerrel volt kapcsolatos.

Ataman felszólította a kormányt, hogy „gyorsan” fejezze be az emberekkel való egyenlő bánásmódról szóló általános törvény (AGG) reformját, amelyet a koalíció 2020-ban hivatalba lépésekor ígért, de még nem fejezett be. Az egyre növekvő esetszám azt mutatta, hogy ezek a reformok „időszerűek” voltak – mondta.

 

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. július 05. 11:50 Szerkesztve
Mindig mondom nem szabadna megkülönböztetnünk a cigányt a migránsoktól. Sőt őket is le kellene csukni amikor egymást muzsikus, oláh, rumungló, lovarizzák. Az hogy lemagyarozznak az csak annyi, hogy magukat se tartják annak.
Majdmegmondom
2024. június 25. 19:34
Megérdemlik, ha eddig eljutottak... Tiszta sci-fi...
Pandaka pygmaea
2024. június 25. 18:41
:D ez már maga a woketéboly...
Novicsok-5
2024. június 25. 17:46
Az életkor alapján történő diszkrimináció a legszebb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!