Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

POLITICO: Ne örömködjenek a demokraták Trump elítélésén

2024. június 04. 08:15

Jobb lenne békén hagyni Trumpot – írja a brüsszeli lap.

2024. június 04. 08:15

Nyitókép: Scott Olson/Getty Images 

A békénhagyás politikai jelentőségéről értekezik Donald Trump elítélése kapcsán publicisztikájában a brüsszeli POLITICO véleményrovatának szerkesztője, Jamie Dettmer.

Úgy látja: „Kétséges, hogy az ítéletnek tartósan hatása lesz Trump választási esélyeire, és csak felgyorsítja a pártos bosszúállás, a szemet szemért-fogat fogért lefelé tartó spirálját.”

Pozitív példaként emlegeti Richard Nixon republikánus elnökjelöltet, aki 1960-ban pártja akarata ellenére sem kérte a szavazatok újraszámlálását Texasban és Illinois-ban, hiába merültek fel ebben a két államban választási csalásra utaló megalapozott vádak, és hiába nyerte volna meg az elektori szavazást akkor, ha megfordította volna ezt a két államot. 

Országunk nem engedheti meg magának egy alkotmányos válság agóniáját” – mondta akkor egy újságírónak.

Ezek után Dettmer rosszallóan szól Alvin Bragg manhattani kerületi ügyészről, aki elődeivel ellentétben nem riadt vissza attól, hogy Trumppal szemben vádat emeljen. Miközben már az sem biztos, hogy az ítélet egyáltalán megáll – „számos jó nevű jogi szakember van, akik azt gyanítják, hogy Trump fellebbezése végül sikerrel jár”, írja a szerző.

A POLITICO publicistája mégis úgy látja, hogy a demokraták az ítélet után „győzedelmes hangulatban vannak – pedig nem kellene, hogy abban legyenek”.

Egyrészt azért nem kellene örömködniük, mert egyelőre semmi bizonyíték nincs arra, hogy az ítélet befolyásolná a novemberi választáson Trump esélyeit. Idéz számos felmérést: a Morning Consult friss mérése szerint mindössze a republikánusok 15 százaléka szeretné, ha Trump felfüggesztené elnökjelölti kampányát – azaz ugyannyian, ahányan utolsó előválasztási ellenfelét, Nikki Haleyt támogatják, így az ítélet lényegében „egyetlen republikánust sem győzött meg”. Az el nem kötelezett szavazók közül 49 százalék gondolja azt, hogy Trumpnak ki kellene szállnia a versenyből az ítélet miatt – „de ez sem túl nagy változás, mert az ügy előtt is meglehetősen egyenlően oszlottak meg az el nem kötelezettek Biden és Trump között”. Emellett a választók 69 százalékos többsége gondolja, hogy Trumpot elég megbüntetni, nem kell bebörtönözni – azaz „a legtöbb szavazó úgy látja, hogy ezek a bűncselekmények nem túl jelentősek”. 

A második érv az örömködés ellen az, hogy az ítélet csak mélyíti az ország pártos megosztottságát, ami már most is „a szemet szemért-fogat fogért pártos bosszúllás szédítő és csúnya lefelé tartó spirálját” okozza, melyben a bíróságokat és ügyészségeket „alappal vagy sem, de politikai kölcsönkenyerek visszaadására használják”. Dettmer úgy látja, hogy „Trump újraválasztása esetén már elítélése előtt is bosszúállónak tűnt”, azután pedig pláne az lesz. 

Aki nekimegy Trumpnak, az jobban teszi, ha biztosra megy és el is intézi – egy felszíni seb nem elég”

– írja a brüsszeli lap szerzője, aki szerint ez persze nem azt jelenti, hogy Trumpnak minden bűnét meg kellene úsznia, csak azt, hogy hadd döntsenek erről a választók novemberben, „különben soha véget nem érő bosszúciklus felé haladunk”.

Dettmernek nem tetszik, hogy „alighogy megválasztanak egy elnököt, máris impeachmentről van szó”, és ebben „a demokraták éppúgy bűnösök, mint a republikánusok”.  

A szerző ismét elismerőleg idézi Gerald Ford elnök azon 1974-es döntését, hogy a Watergate-botrányban kompromittálódott Richard Nixon exelnöknek megkegyelmezett. Kritikusai szerint „ez nem volt jó Amerikának, mert kettős igazságszolgáltatási rendszert teremtett – egyet az egyszerű amerikaiaknak és egy másikat az elnöknek”.

Ford a döntését azzal magyarázta: ha most Nixont megbüntetik, akkor „az elnök, a Kongresszus és az amerikai nép figyelme elterelődne azokról a problémákról, melyeket meg kell oldanunk”. 

„Ford olyan ember volt, aki tudta, mikor kell valamit békénhagyni. Példát vehetnénk róla” – zárja sorait Dettmer.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:05
🍓 ️ ­­É­­­r­t­­é­­­k­­­e­­l­­d­­ ­a­­ ­s­­z­e­­­x­i­­ ­­­p­­­u­n­­­c­i­m­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Reszelő Aladár
2024. június 06. 09:57
És itt megint egy gondolat sem szól arról, hogy Biden amúgy mennyire alkalmatlan arra, hogy a legfontosabb székbe üljön még 4 évre. A bosszúállás pedig nem szűnik meg csak szofisztikáltabbá válik. Régen aki nem volt szimpi, azt lepuffantották, ezzel a probléma megoldódott, mindenki ment tovább a dolgára. Manapság pedig tízmilliókba kerülő jogi eljárásokat kezdeményeznek minden olyan esetben, ami minimális sikerrel kecsegtet, a bosszú alanya már nem a személy, hanem a családja, rokonaki, ismerősei, pártja és támogatói is. Mintha felbukkant volna egy erő, ami MINDENT szeretne tönretenni.
Vsmeta99
2024. június 04. 11:21
„Kétséges, hogy az ítéletnek tartósan hatása lesz Trump választási esélyeire, és csak felgyorsítja a pártos bosszúállás, a szemet szemért-fogat fogért lefelé tartó spirálját.” Ez is azt bizonyítja, hogy a világhatalmi elit szinte minden társadalomban a teljes megosztottság felé tereli a szembenálló politikai erőket. Ez intő jel lehetne az ellenzékünk számára, de már régóta nem foglalkoznak vele, és a veszélyét sem látják. Pedig ez a megoldás senkinek sem kedvez, még a többségi társadalomnak sem, mivel óhatatlanul előbb vagy utóbb ott is felüti a fejét a blokkosodás. Egy Fleto-Dobrev párosnak esélye sem lesz a következő választáson, és a helyét átvenni készülő patkány még náluknál is aljadékabb. A jelenlegi ellenzék a teljes kimúlás állapotába került, még 26-ig vegetálnak, aztán béke poraikra. Az USA pedig, ha nem állítják meg a demokratákat, a polgárháború poklába fog süllyedni.
Batman007
2024. június 04. 11:07 Szerkesztve
Magyarországon az országgyűlési vagy eu parlamanti képviselő jelölti státuszba kerülő embereknek mentelmi joga van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!