Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Német védelmi miniszter: Készen kell állnunk egy háborúra 2029-re

2024. június 06. 11:19

Újfajta sorozást javasol Boris Pistorius a Bundeswehr megerősítésére, de még nem egyértelmű, hogy ez visszatérés-e a kötelező sorkatonai szolgálathoz.

2024. június 06. 11:19
Maráczi Tamás

(Nyitókép: Kay Nietfeld/dpa via AFP)

Németország nem küld kiképzési misszióban sem katonákat Ukrajnába

 – jelentette ki a német védelmi miniszter. Boris Pistorius az AfD egyik képviselője kérdezte arról, hogy Németország tudomása van-e arról, hogy a francia kormány ezt tervezi, és a német vezetés csatlakozik-e ehhez. A miniszter válasza egy egyértelmű nem volt, és felhívta a figyelmet arra, hogy a berlini kormány ezt már korábban többször kizárta – idézi Pistoriust az Euractiv.

Mint ismeretes, Sébastien Lécornu francia védelmi miniszter a múlt héten megerősítette, hogy kormánya kiképzőtisztek Ukrajnába küldését fontolgatja, hogy az ukrán hadsereg szárazföldi kiképzésében segédkezzenek. Pistorius ennek kapcsán leszögezte: tudomása szerint a Franciaország nem hozott még döntést katonák küldéséről. 

Az uniós lap ugyanakkor megjegyzi: a német hadsereg nincs jó állapotban, emiatt határozott úgy a berlini vezetés, hogy 100 milliárd eurós többlettámogatást különít el a hadsereg-reform mielőbbi kivitelezésére, de az Euractiv szerint ennek az összegnek a rendelkezésre állítása problémát okoz a kormánynak, ahogy 

a hadsereg megemelt 203 ezres létszámát sem tudja egyelőre biztosítani, nem tudja feltölteni jelentkezőkkel.

Pistorius szerdán lebegtette azon szándékát, hogy újra bevezetik-e a sorkatonai szolgálatot, ő úgy fogalmazott, hogy „a katonai szolgálat új formájára” van szükség. Egy miniszteri felülvizsgálatot követően Pistorius állítólag már be is mutatta pártjának, a balközép SPD-nek az általa preferált modellt – ez a svéd modell német viszonyokhoz igazított változata lenne bennfentesek szerint.

A német sajtó találgat, azt írják, hogy a tervek között szerepel, hogy minden 18 éves fiatalt köteleznének egy katonai vizsgalap kitöltésére, majd olyan 

előnyök ígéretével próbálnák jelentkezésre bírni az önkénteseket, 

mint például az ingyenes jogosítvány megszerzése. Pistorius szerint azonban a jövőbeli modell nem csak az önkéntességre épülne, és nem korlátozódna csak a férfiak szolgálatára.

A védelmi miniszter szerdai beszédében egyébként arról értekezett, hogy a Bundeswehrnek sürgősen fel kell készülnie az esetleges orosz támadásokra a sorkatonaság új formájával, mert mint fogalmazott, „Putyin háborús gazdasága újabb konfliktus felé halad. 2029-re fel kell készülnünk a háborúra”.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:03
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­é­­­k­­­e­l­­d­­­ ­­­a­­ ­s­­­z­­e­­x­­i­­­ ­­­p­u­n­­­c­­­i­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
Hill
2024. június 08. 15:21
Mért pont akkorra? Lehet addig ti mentek a levesbe, meg a makaróni is, de főleg a fingós demens vén fasz
Tommaso
2024. június 07. 14:30
AZ 50 európai ország közül ÓRBÁNNAK két szövetségese, két barátja van, A hazánk szabadságharcait többször is vérbefojtó Óroszország, és a Benes-dekrétumos Szlovákia Méghogy Órbán nem hazaáruló! ha-ha
auditorium
2024. június 06. 18:06
Ezek a Borisok nagyon eltökélt emberek. Ha 5 év múlva tervez egy Európát is érintő világháborút, addig már nyugdijba megy. Addig pedig fegyverkezik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!