Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Nem örülnek a kínaiak, hogy a brit titkosszolgálat kínai állami alkalmazottakat akart beszervezni

2024. június 03. 14:40

Legalábbis Peking ezzel vádolja az MI6-et.

2024. június 03. 14:40

Nyitókép: Getty Images

 

A kínai állambiztonsági minisztérium szerint két kínai alkalmazottat sikeresen beszervezett a brit titkosszolgálat – számolt be a BBC. A kínaiak szerint a Wang néven megnevezett férfi pénzéhségből lett áruló, és meggyőzte Zhou nevű társát, hogy ő is csatlakozzon. 

A vádak hetekkel azután hangzottak el, hogy az Egyesült Királyság két férfit vádolt meg azzal, hogy Kína számára kémkedett. 

A férfiakat azzal vádolták, hogy „cikkeket, feljegyzéseket, dokumentumokat vagy információkat” adtak át egy külföldi államnak, Kína pedig „rosszindulatú rágalmazásnak” nevezte a vádakat.

Nemrég holtan találták a királyi haditengerészet korábbi tagját, aki ellen vádat emeltek azzal, hogy segédkezett a hongkongi titkosszolgálatnak. 

A vádak

Kína nem számolt be arról, hogy miként lepleződött le Wang és Zhou. Azt sem közölték, hogy terveznek-e vádat emelni. A kínai állambiztonsági minisztérium azt állította, hogy az MI6 akkor szemelte ki Wangot, amikor 2015-ben az Egyesült Királyságban tanult egy kínai-brit csereprogram keretében. Az ügynökök „különös gondot” fordítottak rá az Egyesült Királyságban, például meghívták vacsorákra és túrákra, hogy jobban „megértsék az érdeklődési körét és gyengeségeit” – állította a minisztérium. Wangon keresztül az MI6 ügynökei beszervezték a feleségét is. Mindketten „bizalmas szerepet” töltöttek be egy meg nem nevezett állami ügynökségnél – tették hozzá. 

A BBC megkérdezte az ügyről a Carnagie China kutatóját, aki elmondta: 

lehetséges, hogy ez a bejelentés a nyilvános visszavágás a britek hasonló vádjaira. 

A kínai állambiztonsági minisztérium augusztusban indított hivatalos csatornáján gyakori frissítéseket tesz közzé. Januárban például óvva intette állampolgárait az „egzotikus szépségektől”, akik a külföldi kémügynökség karjaiba akarják terelni őket.

 

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:05
🍓 ️ ­É­r­t­­­é­­k­e­­­l­d­­­ ­­­a­ ­­­s­­­z­­­e­x­i­ ­­p­u­n­­­c­­i­­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
letsgobrandon-2
2024. június 03. 16:31
nyílván ez is csak egyfelé demokratikus
Vsmeta99
2024. június 03. 15:57
"A kínai állambiztonsági minisztérium szerint két kínai alkalmazottat sikeresen beszervezett a brit titkosszolgálat – számolt be a BBC. " Nem arról volt mindeddig szó, hogy a kínaiak kémkednek a teljes nyugaton? Mi történt? Csak nem ilyenben mesterkedik a híres-nevezetes Brit Hírszerzés is?
Namond
2024. június 03. 15:47
Túl sok a fehér, keresztény csecsemők CO2 kibocsájtásával riogató brit tudós, a brit hírszerzésben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!