Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Nem érdekli Svájcot a strasbourgi bíróság döntése

2024. június 13. 22:15

Svájc úgy érzi, eleget tett a klímaváltozás ellen, így nem szerez érvényt az Emberi Jogok Európai Bírósága őt kötelező klímaügyi ítéletének.

2024. június 13. 22:15
Maráczi Tamás

Nyitókép: Áprilisi fotó a svájci parlament berni épületéről  /  fotó: Fabrice COFFRINI / AFP

 

A svájci parlament alsóháza szerdán egy olyan határozatot szavazott meg, amely mentesíti a kormányt az Emberi Jogok Európai Bírósága számára előírt klímaügyi intézkedésének végrehajtása alól. 

Még áprilisban 

a strasbourgi testület arra kötelezte Svájcot, hogy tegyen többet a klímaváltozás elleni harc frontján, 

elfogadva egy helyi időskorú hölgyekből álló csoport, a KlimaSeniorinnen panaszát, miszerint a kormány mulasztásaival megsértette a csoport tagjainak emberi jogait.

A példátlan európai bírói döntésre a svájci felsőház után az alsóház is törvényhozási aktussal reagált: 111 igenlő és 72 ellenszavazattal egy nem kötelező érvényű indítványt fogadtak el, amely elítéli az Emberi Jogok Európai Bírósága „bírói aktivizmusát", és leszögezi: a berni kormány már sokat tett a globális felmelegedés ellen, további intézkedésekre nincs szükség.

Az indítvány általános vitájában kormánypárti képviselők 

elítélték a strasbourgi bíróság döntését, azt a svájci demokráciába való beavatkozásnak minősítették.

A parlamenti szavazást követően az idős klímaaktivista hölgyeket képviselő ügyvéd, aki mellesleg zöldpárti képviselő, úgy nyilatkozott, hogy szerinte a berni törvényhozás ezzel átlépett egy vörös vonalat, és szégyent hozott a svájci parlamentarizmusra.  

Az Euractiv megszólított egy szakértőt azzal kapcsolatban, hogy milyen következménye lehet annak, ha a svájci kormány nem tesz eleget az európai bíróság ítéletének. Isabela Keuschnigg, a London School of Economics jogászprofesszora elmondta: 

ha a kormány megtagadja az ítélet végrehajtását, az „aggasztó precedenst" teremthet, 

példátlan eset lenne az Európa Tanács történetében, és alááshatja azt az elvet, miszerint minden demokratikus kormányzat fölött kell lennie bírósági kontrollnak, azon túl, hogy gyengítené azt az egyezséget, miszerint minden kormánynak tennie kell a globális felmelegedést okozó tényezők visszaszorítására.

--

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2024. június 14. 10:38
Hát, ez egy aljas vicc! A választók akaratát és döntéseit semmilyen szedett-vedett internacionalista háttérhatalmi maffiabíróság sem írhatja felül.
irondome
2024. június 14. 09:59
Ezért nagyon is helyeslem a svájciak ellenállását. Ezt kell tenni nekünk is a másik, az EU-s bírósággal szemben.
irondome
2024. június 14. 09:55
Márpedig elérkezett az ideje ellenállni az egyre inkább globalista politikai végrehajtó bizottságokként megnyilvánuló testületek diktátumainak.
salátás
2024. június 14. 08:21
"így nem szerez érvényt az Emberi Jogok Európai Bírósága őt kötelező klímaügyi ítéletének" ezen a vonalon mi is magasról leszarhatnánk a migránsbüntetést pedig nincs is kötelező migránskvóta,igaz patkánygecik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!