Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Mutatjuk, hogy hozhatja össze az újrázást az EP-ben Ursula von der Leyen

2024. június 10. 09:58

Ursula von der Leyen pártcsaládja, az Európai Néppárt nyert az EP-választásokon, de így sem biztos, hogy meglenne az újrázáshoz szükséges többség.

2024. június 10. 09:58
Ursula von der Leyen

Fotó: Thierry Monasse/Getty Images

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság föderalista, néppárti elnöke azért küzd, hogy megőrizze székét a következő öt éves ciklusra is.  Az Európai Néppárt 8 hellyel többet szerzett az EP-ben, mint amennyi eddig volt neki, összesen 184-et, ami erősíti von der Leyen pozícióját – írja a Politico.

Ha az elkövetkező napokban és hetekben az EU vezetői, azaz a tagállamok kormányfői megállapodnak az Európai Unió Tanácsában abban, hogy Von der Leyent jelölik második ciklusra, akkor is szüksége lesz 361 európai parlamenti képviselő támogatására az újonnan megválasztott parlamentben. Ha támogatja az EPP, a szocialisták és a liberális Renew, akkor 407 szavazata van.

Ám ezek támogatása nem teljesen biztos, a frakciók megosztottak Von der Leyen kapcsán.

Vasárnap este von der Leyen azt mondta, hogy először a szocialistáktól és a liberálisoktól kér támogatást, akik támogatták őt első ciklusában. Az előző időszakban viszont megpróbált a két jobboldali frakcióhoz is közeledni. Ám ha megszerzi az ECR és az ID támogatását, akkor a 22 helyet vesztő liberálisok és a 19 helyet vesztő zöldek támogatását veszélyezteti.

Ráadásul az EPP-ben sem örvend teljes elfogadottságnak. Például a francia képviselők nem támogatják őt. A Politico azt írja, hogy a három párt – Néppárt, szocialisták, Renew – 10-10 százaléka nem támogatja őt, de ez az arány lehet, hogy még ennél is nagyobb.

Ráadásul hiába lett az EPP-nek több képviselője az EP-ben, mint volt, a 27 tagállamból csak 12-ben van néppárti vezetés, és ezek közt nincsenek ott az olyan nagy országok, mint Németország, Franciaország, Spanyolország vagy Olaszország.

Az Emmanuel Macron francia elnök kinyújtott karjának számító, liberális Renew frakció (a momentumosok EP-pártja) egyik magas rangú tisztviselője vasárnap felszólalásában azt az ötletet vetette fel, hogy von der Leyen helyére az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola kerüljön, aki szintén az EPP tagja.

A szocialisták jelöltje, Nicolas Schmit viszont jelezte, hogy frakciója hajlandó Von der Leyennel együtt dolgozni, hogy többsége legyen – teszi hozzá a Politico.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2024. június 11. 15:06
A kurva anyádat hozd össze, Junckerrel, a Marx szobornáll!! ..... :-((
kbs-real
2024. június 11. 14:13
Az megvan, hogy olyanról, akit a Tanács (az állam- és kormányfők testülete) nem jelöl, az EP nem is szavaz? (Nehéz elképzelni, hogy Orbán támogassa - másodszor - a hölgyet. És nincs is egyedül.)
dupree
2024. június 10. 11:41
Ezt a szikkadt banyát is el kéne már takarítani de gyorsan...
bagira002
2024. június 10. 11:04
Ha Európa sírásója marad akkor kőkövön emberi élet nyoma nem marad , még Ursula valahol békés szigeten a markát köpi a népirtást végrehajtotta . Krisztus koporsóját se őrizték ingyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!