Mik azok a taktikai atomfegyverek?

2024. június 19. 17:11

Becslések szerint Oroszország legalább kétezer taktikai nukleáris töltettel rendelkezik, amely nagyjából tízszeres mennyiség az Egyesült Államok ugyanezen állományához képest.

2024. június 19. 17:11
Hidegkuti Konstantin
Hidegkuti Konstantin
Moszkva Tér

Nyitókép illusztráció. Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

„A haditengerészet esetében ott vannak a hajókról vagy tengeralattjáróról indítható cirkáló/hajó elleni rakéták, amelyek a szovjet időktől kezdődően a konvencionális mellett minden esetben képesek nukleáris robbanófej hordozására.

Becslések szerint Oroszország legalább 2000 taktikai nukleáris töltettel rendelkezik, amely nagyjából tízszeres mennyiség az Egyesült Államok ugyanezen állományához képest.

Mindez érthető is, hisz ahogyan az a fentiekben is kifejtésre került, Oroszország elhelyezkedésénél fogva sokkalta közelebb fekszik a lehetséges hadszíntérhez. Ezzel szemben az Egyesült Államokat Oroszországtól és Európától is az Atlanti illetve Csendes-óceán, valamint a Jeges-tenger választja el létrehozva az úgynevezett óceánpajzsot.

Így nem csupán gyakorlatilag lehetetlen a kontinentális Egyesült Államok elfoglalása szárazföldi úton konvencionális eszközökkel, de ezzel párhuzamosan a nukleáris erők összetétele is ezt a földrajzi adottságot tükrözi. Avagy Moszkvával szemben Washington nukleáris triádja jóval nagyobb mértékben hagyatkozik a stratégiai nukleáris fegyverzetre, azon belül is főképp a tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétákra és légi indítású eszközökre, amelyeket folyamatosan a nemzetközi vizeken/légtérben állomásoztathat, akár a potenciális ellenfél határai mentén.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
augustus2-0
2024. június 20. 20:57 Szerkesztve
Megkezdődik az atombomba, atomháború szalonképessé tétele.
kepiblanc
2024. június 20. 11:27
Teljesen mindegy hány van, olyan mintha nem is lenne, ha atomot vetnének be, az orosz nép kiirtásra kerülne a földről. Ha van 16 millió négyzetkilométer területed, te atomháborúba bocsátkoznál, ha el kell engednek 600 ezer négyzetkilométert ami nem is a tiéd?! Akkor még az a 16 millió négyzetkilométer sem lenne. Szóval ez az atommal való riógatás egy humbug. Fenyegetőzik egy kis kopasz orosz csótány, hogy kiirtja a családját, a lányait a teljes rokonságát és a népét is, ha nem kapja meg mások földját. Kutyát nem érdekli, hogy fenyegetőzik, felölünk akár földhöz is vághatja magát a vörös téren. :P //---------------------------// Podcast //---------------------------// Szijjártó Péter és az orosz trollhadsereg. A megafon. tiktok.com/@andras.kiraly/video/7380914685979217185
survivor
2024. június 19. 20:36
recipdoki Bizony úgy. Ezenközben Harkovot es Lvovot eleri a rus atom A Hmelnyickij es a Nyugat - ukrajnai atomerőművek energia átalakitóit, hűtesét. Lesz itt olyan Csermobil...
lazio154-2
2024. június 19. 20:09
Milán szövegéből az olvasó csak annyit tud meg, hogy valamiből az oroszoknak 10 szer annyi van mint az USA. nak! Legalább a rendeltetését megmondhatná!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!