Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Már a románok is: éleslövészettel tesztelik második Patriot légvédelmi ütegüket

2024. június 05. 13:15

A Ramstein Legacy 24 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat a jövő héten rajtol el.

2024. június 05. 13:15

Nyitókép: RALF HIRSCHBERGER / AFP

Románia a Fekete-tenger partján kedden kezdődött Ramstein Legacy 24 (RALY24) elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat keretében éleslövészettel teszteli második Patriot rakétaelhárító ütegét – közölte a román védelmi minisztérium.

A legvédelmi és rakétaelhárító hadgyakorlatnak Romániában a Midia-foki föld-levegő lőtér lesz a helyszíne, ahova vasárnapig érkeznek meg a résztvevő csapatok és hadi felszerelések, majd a lövészetet június 10. és 14. között tartják.

A RALY24 romániai manőverein 

10 NATO-szövetséges államból 1300 katona érkezik Patriot és Hawk rakétarendszerekkel. 

A román légierő harci és gyakorlatozó repülőkkel, valamint helikopterekkel vesz részt a hadgyakorlaton.

Románia számára a gyakorlat kiemelt jelentőségű, ugyanis az itt rendezett tesztelő és hitelesítő lövészettel fejeződik be a második Patriot rakétarendszerének beüzemelése és harcképessé nyilvánítása – mutatott rá a tárca.

Komoly beruházás

Románia négy Patriot rakétavédelmi rendszert vásárol csaknem 4 milliárd dollár értékben az Egyesült Államoktól, amiről 2017-ben állapodott meg Donald Trump amerikai és Klaus Iohannis román elnök Washingtonban. Eddig egy üteg állt szolgálatba, amelynek tesztelése és hitelesítése tavaly novemberben történt a Midia-fokon.

Klaus Iohannis május elején tett washingtoni látogatásán Joe Biden amerikai elnök felvetésére reagálva azt mondta: 

Románia kész tárgyalni Patriot rakétaelhárítók Ukrajnába küldéséről, de a már szolgálatba állított ütegét nem engedi át: 

csak olyan rendszer jöhet szóba, amely még tesztelés alatt áll.

Később a román elnök úgy pontosított: Bukarest nem fogad el olyan forgatókönyvet, amely légelhárítás és rakétavédelem nélkül hagyná az országot, és csak abban az esetben küldene Patriot üteget Ukrajnának, ha „valami egyebet kap” NATO-szövetségeseitől.

Ezt is ajánljuk a témában

Egy finn különítmény is landolt az országban

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, egy 80 fős finn katonai különítmény érkezett Romániába, amely két hónapig lát majd el légirendészeti feladatokat a NATO parancsnoksága alatt. Az északi országból érkező egység hét F-18 Hornet repülőgépből, pilótákból és műszaki-mérnöki személyzetből áll, és hétfőn landolt a Mihail Kogălniceanu katonai légi támaszponton.

A román védelmi minisztérium közleménye szerint a finn katonák a román légierővel és a brit királyi légierővel működnek együtt.

 

MTI/Mandiner
 

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. június 05. 19:46
Akkor ezért hívták meg a finn F-18-asokat, azokra fognak lövöldözni.
konfitaltkacsa
2024. június 05. 16:28
5 millió dolcsi egy rakéta. Lőjék csak lőjék..... Ha jól emlékszem 12 milliárd dollárért vették a rendszert. Ez már túlnyalás szerintem.....
Dixtroy
2024. június 05. 15:49
Jobban belegondolva, nem is baj, ha kicsit gyorsabban fogy a román. "Lassabban idd, mert hideg!"
Dixtroy
2024. június 05. 15:48
Tényleg mindenkinek elment az esze.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!