Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Le Pen nem követeli Macron lemondását, elnökválasztáson akarja legyőzni

2024. június 17. 10:45

A francia jobboldal vezetője a közelgő előrehozott választásokon várható jobboldali előretörés esetén sem fogja a francia elnök lemondását kérni, kivárja a 2027-es elnökválasztást.

2024. június 17. 10:45
Maráczi Tamás

Nyitókép: Marine Le Pen és Emmanuel Macron portrékollázsa  /  fotó: JOEL SAGET, Eric FEFERBERG / AFP

 

Tiszteletben tartom az intézményeket, nem akarok intézményes káoszt" – közölte Marine Le Pen a Le Figaro-nak adott interjújában. A lap arról kérdezte, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha az előrehozott választáson pártja, a Nemzeti Tömörülés előretör, Macron pártja, a Reneszánsz pedig visszaesik. A jobboldali politikus leszögezte: 

ebben az esetben a francia politikai rendszerben sokszor előforduló „kohabitáció” áll majd elő, 

vagyis az államfő és a kormány (illetve annak vezetője, a miniszterelnök) más-más párthoz tartozó személy lesz, politikai irányultságaik ellenére egymással együttműködve kell irányítaniuk az államot (Franciaországban elnöki rendszer van, a köztársasági elnök jogkörei nagyon szélesek, a politikai hatalom elsősorban az ő kezében van – a szerk.)

Pártjának EP-választási kudarca után (a Nemzeti Tömörülés kétszer annyi szavazatot kapott, mint a kormányzó Reneszánsz) Emmanuel Macron feloszlatta a párizsi Nemzetgyűlést, és előrehozott parlamenti választásokat írt ki. Két fordulóban, június 30-án és július 7-én rendezik meg a szavazást, a voksolás a társadalmi akaratot jelző második szonda lesz a 2027-ben esedékes elnökválasztás előtt, a momentum most Le Pen oldalán van, 

ha ez lesz a tendencia, ezúttal komoly esélye lehet az elnöki tisztség megszerzésére is.

A Politico megjegyzi: szombaton hatalmas tömegdemonstrációkat tartottak több francia városban a szakszervezetek, diák- és emberi jogi szervezetek a Nemzeti Tömörülés térnyerése ellen – 75 ezren tüntettek Párizs utcáin, országszerte 250 ezer mozdult meg a francai belügyminisztérium adatai szerint.
--

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
obi-wankenobi
2024. június 18. 14:56
Kicsit félek Le Pen-től, de ne legyen igazam. ursula von Darth Vaderről se gondoltuk volna, hogy majd átáll a sötét oldalra, és a legvéresebb szájú Dart Vader lesz előle.
2024. június 17. 20:28 Szerkesztve
"Le Pen nem követeli Macron lemondását, elnökválasztáson akarja legyőzni A francia jobboldal vezetője a közelgő előrehozott választásokon várható jobboldali előretörés esetén sem fogja a francia elnök lemondását kérni, kivárja a 2027-es elnökválasztást." Ez meg milyen marhaság? 2027-ben Macron nem indulhat az elnökválasztásokon....Franciaországban az elnököt közvetlenül választják és az ötéves mandátuma után mindössze egyszer választható újra. Macron megbizatása 2027-ben jár le, így ő lesz az ország történetének legfiatalabb leköszönő elnöke lesz , 49. életévével.Ha megéri. Volt már olyan hogy Macron „átkozott marhaságnak” nevezte eleve a ciklusmaximalizálást és megpróbálta elérni a ciklusok számának növeléséhez szükséges alkotmánymódosítást , de nem sikerült neki.
bbalazs
2024. június 17. 19:36
Bocsi, hogy lehet erre 89komment, mikor az alkommentekkel együtt számoltam 14-et?
Skywalker_bp
2024. június 17. 12:56
Végre. Le Pen most jól csinálja. Macronra pedig ráférne bagyon egy ilyen bukta
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!