Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Lazítanak az alkohol szabályozásán a svédek és a finnek

2024. június 07. 11:13

Mostantól könnyebben juthatnak alkoholhoz a népek.

2024. június 07. 11:13
null

Fotó: RG

A skandináv országokban régóta szigorúan szabályozzák az alkohol árusítását. A szeszes italok csábításának a hosszú téli sötétségben kevéssé ellenállni képes északi népek országaiban régen állami monopóliummá emelték az alkohol árusítását, 

és a szigorú korlátozások máig érvényben vannak.

A svéd és a finn jobboldali kormányok viszont most lazítanának az eddigi szabályozáson.

A svédek megengednék a farmok alkoholárusítását, vagyis hogy a vidéki, szeszesital-előállító majorságok eladhatnák helyben a termékeiket a látogatóknak. Emellett a svéd kormány támogatja az alkoholos italokat előállító vállalkozókat, borászokat, serfőzdéket, cider- és töményszesz-előállítókat. 

A stockholmi kormány szerint ez segítene „szép emlékeket” kreálni az embereknek.

A finn parlament pedig megszavazta azt, hogy a szupermarketekben 8 százalékos alkoholtartalomig lehessen szabadon alkoholos italokat, söröket, borokat, cidereket árulni. A tömény szeszek viszont továbbra is az állami italboltokban lennének elérhetők.

A változtatásokhoz viszont még Brüsszelnek is lesz szava: az Európai Bizottság máris jelezte, hogy szerintük nem fér bele Finnországban a desztilállt szeszek kizárása a liberalizásból – írja a BBC.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2024. június 07. 19:10
»gilou-au-clavier 2024. június 07. 13:25 Kormányra kerülésekor Orbán első lépése az volt, hogy adómentessé tette a szent tehén, a házipálinka főzését (valami 50 literig). Ujjongtak a vidéki zugfőző alkeszek.« Ellenőrizhetővé tette a tevékenységet. Ezt nevezik a gazdásg fehérítésének.
masikhozzaszolo
2024. június 07. 15:27 Szerkesztve
Egy nagy dilemma elé lesz állítva a Mesterséges Intelligencia. Nevezetesen egy mattra ivott arca nagyban különbözhet az ivás előtti állapottól. Tudja ezt követni az MI, ha az illető pofája a pocsolyában van?
Box Hill
2024. június 07. 15:21
Már annyi az alkoholt nem fogyasztó muzulmán arrafelé, hogy védeni kell az alkohol piacot.
pandalala
2024. június 07. 14:52
mindent lehet árulni, ami el van látva nátó emblémával ....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!